Инфо

24. април 2018.24. апр 2018.

Сутра у Крагујевцу протест због најаве продаје "Застава оружја"

Протест радника и грађана Крагујевца због најављене приватизације фабрике "Застава оружја" биће одржан сутра у 18 часова на платоу "Код крста".
У позиву оружара који је упућен грађанима Крагујевца се наводи да се треба "супротставити намери наших политичких елита да продају једну од најстаријих фабрика на Балкану из које је почео развој Крагујевца и индустријски развој Србије".
Напомиње се да је фабрика "Застава оружје" од стратешког значаја и да је од оснивања 1853. била у власништву државе.
Оружари се противе усвајању предложеног закона о наоружању и војној опреми који је на дневном реду Скупштине Србије.
Предложени закон предвиђа приватизацију дела капитала фабрика одбрамбене индустрије до 49 одсто. Такође је предвиђено да се држава посредно, без директне национализације, прогласи власником друштвеног капитала који у фабрици "Застава оружје" износи 24,56 одсто укупног капитала.
Крагујевачки радници су јуче започели једночасовни штрајк упозорења испред управне зграде фабрике са једним од кључних захтева да се "Застава оружје 2 изузме из најављене приватизације.
Штрајк упозорења од 11 до 12 часова одржан је и данас обуставом рада на радним местима.
Председник Самосталног синдиката Драган Илић је рекао агенцији Бета да ће у току дана бити предата петиција са потписима 2.500 радника "Застава оружје" против приватизације, као и писма шефовима посланичких група са аргументима зашто је важно очувати крагујевачку фабрику.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa