Инфо

3. октобар 2021.3. окт 2021.
Фото: Глас Подриња / Учесници манифестације у току вожње

Фото: Глас Подриња / Учесници манифестације у току вожње

"ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ"

Манифестација „Дај педалу раку“ одржана је данас у нашем граду. Учесници су се окупили на Тргу шабачких жртава одакле су кренули бициклима пут Табановачке шљункаре.

Октобар је међународни месец борбе против рака дојке – сваке године око 4.600 жена оболи, а 1.600 умре од ове болести. Наша земља се налази на другом месту у Европи по броју смртних случајева од ове врсте карцинома. Један од циљева манифестације је подизање свести о значају превентивних прегледа.


Фото: Град Шабац


-Ми смо установа примарне здравствене заштите која велики значај придаје управо превентивним прегледима и тежимо томе да више имамо превентивних у односу на прегледе због болести. Управо ова акција показује да су здрави стилови живота једна од превенција. Вожња бициклом је једна важна физичка активност у борби против не само малигних болести, већ и против кардиоваскуларних, као и дијабетеса – истакла је директорка Дома здравља др Јасмина Станковић.

Фото: Глас Подриња / Манифестација "Дај педалу раку"


Екипе Дома здравља, Завода за јавно здравље као и Опште болнице у Шапцу данас су делиле флајере и давале савете свим суграђанима о томе колико је важно одазвати се на превентивне прегледе.

-Значајно је радити на превенцији и едукацији жена и становништва уопште. Порука данашње акције је да треба бринути о свом здрављу, да треба редовно контролисати своје здравствено стање али и да се треба редовно бавити спортом и живети здраво. Рак дојке јесте најчешћи малигни тумор код жена али је излечив уколико се открије на време – напомиње др Славица Ђурић.


Фото: Град Шабац / Др Славица Ђурић


Подсетила је све жене да једном месечно прегледају своје дојке, једном годишње раде ултразвучне прегледе дојки, а после четрдесете године раде мамографски преглед на сваке две године.

Фото: Глас Подриња / Учесници манифестације "Дај педалу раку"


Један од најчешћих проблема је касно откривање и дијагностиковање рака, најчешће у одмаклој фази болести.

Завод за јавно здравље Шабац такође је подржао ову акцију.
-Овде смо заједно са свим здравственим установама са територије нашег града како би подржали ову акцију и истакли значај превентивних прегледа и свакодневне бриге жена о сопственом здрављу - рекла је др Жељка Нинковић.

Наши суграђани данас су могли проверити и свој крвни притисак и ниво шећера у крви на Градском тргу.

Фото: Град Шабац / Пулт на ком су суграђани могли проверити крви притисак и ниво шећера у крви


-Овом приликом снажно промовишемо здраве стилове живота и управо је то циљ одржавања ове бициклијаде, која ће ићи кроз природно окружење. Свима нам је циљ да будемо здрави и водимо здрав живот – додао је др Дејан Павловић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa