Инфо

28. април 2018.28. апр 2018.
Србија забранила увоз хране животињског порекла из Мађарске због појаве афричке куге свиња

Србија забранила увоз хране животињског порекла из Мађарске због појаве афричке куге свиња

Министарство пољопривреде Србије саопштио је јуче да је на снази забрана увоза и транзита свих пошиљки хране животињског порекла из Мађарске, због појаве првог случаја афричке куге свиња ((Pestis Suum Africana) код дивљих свиња у тој земљи.

У саопштењу се наводи да су надлежни орган за послове ветеринарства и безбедности хране Мађарске, по обавештењу Европске уније и Међународне организације за здравље животиња (ОИЕ), обавестили Министарство пољопривреде Србије о појави те болести у Мађарској.

Мера забране увоза и транзита свих пошиљки хране животињског порекла из Мађарске, донета је како се афричка куга свиња не би проширила у Србији.

"У наредном периоду предузимаће се више законом прописаних мера од којих је тренутно најзначајнија потпуна контрола уношења хране животињског порекла из Мађарске", истакли су из Министарства пољопривреде.

Наведена мера ће се спроводити у сарадњи Министарства пољопривреде – посебно граничне ветеринарске инспекције и ветеринарске инспекције, са Управом царина и Управом граничне полиције.

Ветеринарска инспекција ће у наредном периоду појачано наџирати промет хране животињског порекла на свим местима на којима се уобичајено обавља промет ове врсте хране.

Министарство пољопривреде упозорило је потрошаче да не купују храну животињског порекла на местима која нису под сталним наџором ветеринарске инспекције.

Ветеринарске станице и ветеринарски институти ће у сарадњи са ветеринарском инспекцијом, вршити интезиван активан и пасиван наџор фарми свиња како би се подигао ниво превентивних и биосигурносних мера и спречило евентуално уношење вируса афричке куге свиња у популацију домаћих свиња.

Власници свиња упозорени су да је, ради спречавања појаве болести, најважније спречити било какав контакт са дивљим свињама, што се посебно односи на ловце, љубитеље природе и друга лица која посећују ловишта или природу у инфицираним државама.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa