Инфо

18. октобар 2021.18. окт 2021.
Завод за јавно здравље Шабац

Завод за јавно здравље Шабац

18. октобар - Светски дан менопаузе

Светска здравствена организација (СЗО) и Међународно друштво за менопаузу одредили су октобар као Светски месец менопаузе док је 18. октобар проглашен Светским даном менопаузе. Сврха обележавање овог датума је подизање свести о менопаузи и могућностима подршке за побољшање здравља и благостања жена.

Светски дан менопаузе настао је као средство за подизање свести о фази у животу жене када престане менструација Тема Светског дана менопаузе за 2021.годину односи се на здравље костију.

Менопауза представља нормалан, природан део процеса старења жена, али многе жене су и даље забринуте због проласка кроз ову фазу. Постоје неки мање пожељни симптоми који прате промену хормона у периоду менопаузе, попут валунга али постоје и ствари које олакшавају женама живот, као што су; престанак менструације, ПМС или забринутости због нежељене трудноће..

Први светски месец посвећен менопаузи био је у октобру 2014. године. Међународно друштво за менопаузу га је промовисало и покренуло кампању под називом „Превенција болести након менопаузе.“ Циљ је био да се подигне свест о хроничним болестима за које је већа вероватноћа да ће захватити жене након менопаузе. Од тада сваке године се обележава Светски месец и Светски дан менопаузе. Хормонска допунска терапија представља најсофистициранији лек за ублажавање симптома менопаузе.

Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa