Инфо

21. октобар 2021.21. окт 2021.
Фото Бета

Фото Бета

Влада: Конторола ковид пропусница почиње од суботе, новчано кажњавање од понедељка

Kонтрола ковид пропусница почиње од суботе, а од понедељка, 25. септембра почеће и кажњавање физичких и правних лица која не буду поштовала ту меру, саопштила је данас Влада Србије.

"У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену, како би, заједно са угоститељима, проверили у пракси како функционише систем. Ова одлука је донета из разлога пружања додатног времена угоститељима, како би пронашли што бољи и ефикаснији систем организације и контроле ковид сертификата", наводи се у саопштењу.

Како се наводи у саопштењу, било речи о начину контроле ковид пропусница, очитавању дигиталних зелених сертификата, спречавању евентуалних злоупотреба као и о датуму почетка примене ове мере.

"Циљ увођења ковид пропусница је искључиво заштита здравља свих становника Републике Србије, а никако новчано кажњавање грађана. Стога се влада Србије нада да ће се и током два дана викенда грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да одлука о контроли ковид пропусница и новчаном кажњавању неће бити даље одлагана", пише у саопштењу.

На данашњој седници владе донета је одлука да ће ковид пропусница бити валидна и у случају поседовања Дигиталног зеленог сертификата и позитивног теста на антитела (ИгГ), не старијег од три месеца и урађеног у лабораторији у јавној својини који доказује довољно висок степен заштите у случају прележаног ковида.

"Подсећамо још једном да су ковид пропуснице, тј. контрола зелених сертификата, нешто што се већ дуго примењује широм света у угоститељским објектима. Та мера, као и вероватно многе остале епидемиолошке мере биће укинуте онога момента када степен вакцинације становништва достигне задовољавајући ниво. То ће, судећи по искуству осталих земаља, бити основ за постепено враћање у живот какав памтимо пре 2020. године", наводи се у саопштењу.

У Србији доступне су четири врсте вакцина – кинеска вакцина "Синофарм", руска вакцина "Спутњик В" као и вакцине произвођача "Фајзер" и "Астра Зенека".
Извор Бета
Најновији број

25. новембар 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa