21. oktobar 2021.21. okt 2021.
Foto Beta

Foto Beta

Vlada: Kontorola kovid propusnica počinje od subote, novčano kažnjavanje od ponedeljka

Kontrola kovid propusnica počinje od subote, a od ponedeljka, 25. septembra počeće i kažnjavanje fizičkih i pravnih lica koja ne budu poštovala tu meru, saopštila je danas Vlada Srbije.

"U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem. Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid sertifikata", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, bilo reči o načinu kontrole kovid propusnica, očitavanju digitalnih zelenih sertifikata, sprečavanju eventualnih zloupotreba kao i o datumu početka primene ove mere.

"Cilj uvođenja kovid propusnica je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana. Stoga se vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana", piše u saopštenju.

Na današnjoj sednici vlade doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja Digitalnog zelenog sertifikata i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida.

"Podsećamo još jednom da su kovid propusnice, tj. kontrola zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima. Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine", navodi se u saopštenju.

U Srbiji dostupne su četiri vrste vakcina – kineska vakcina "Sinofarm", ruska vakcina "Sputnjik V" kao i vakcine proizvođača "Fajzer" i "Astra Zeneka".
Izvor Beta
Najnoviji broj

20. januar 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa