Инфо

6. новембар 2021.6. нов 2021.
Фото: Кабинет начелника МУО

Фото: Кабинет начелника МУО

Начелник МУО: Оперативно-тактичка вежба система заштите и спасавања"Систем 2021"

Оперативно-тактичка вежба система заштите и спасавања "Систем 2021"одржана је на 50 локација у Републици Србији,а на подручју Мачванског управног округа на Дрини,недалеко од граничног прелаза Шепак.

Циљ вежбе је да се покаже спремност субјеката система да реагују у случају елементарних непогода или несрећа.

Оперативно-тактичку вежбу цивилне заштите "Систем 2021", на подручју Мачванског управног округа организовали су МУП Републике Србије,Сектор за ванредне ситуације у сарадњи са градом Лозницом и Републичком управом цивилне заштите Републике Српске.Вежби на реци Дрини у Лозници присуствовали су и министар унутрашњих послова Александар Вулин, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић,министар Унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач,градоначелник Лознице Видоје Петровић,а у име Мачванског управног округа начелник Владан Красавац,командант Окружног штаба за ванредне ситуације.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је након одржане вежбе поручио да смо данас "показали колико је Србија спремнија и организованија него што је била".

"Председник Александар Вучић ми је пре годину дана дао наређење да припремим овакву вежбу и да проверимо да ли су сви наши системи у стању да у координисаној операцији одговоре на све изазове. Осам хиљада људи на 50 локација вежбало је као један, без грешке, без повређених, ситуације у реалним условима, које заиста могу да нам се десе. Сви припадници различитих служби су показали да можемо да функционишемо јединствено, без икаквих проблема и да гарантујемо грађанима Србије безбедност" нагласио је министар Александар Вулин и захвалио се свим учесницима вежбе.
Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић је истакао да је поносан што је Република Српска учествовала у овако импозантној вежби, која је веома битна за грађане који живе са једне и са друге стране реке Дрине.

Припадници Министарства унутрашњих послова,Цивилне заштите,Црвеног крста Србије и Републике Српске током трајања вежбе показали су способнст спасавања људи из поплава,аутомобила који тоне,пребацивања људи и животиња са једне на другу обалу реке Дрине,гашење пожара из чамаца и другим ситуацијама изазваним елементарним непогодама и несрећама.

Током читавог дана и трајања вежбе падала је киша која је допринела да вежба буде уверљивија.

На другим локацијама у Републици Србији симулирано је спасавање из запаљених вишеспратница,спасавање након јаких земљотреса,пуцање бране,пад аутобуса у провалију,индустријске несреће и бројне друге ситуације које се могу десити.

Почетак вежбе у 24 града и 26 општина на подручју Републике Србије означио је министар унутрашњих послова и изасланик Председника Републике Александар Вулин који је издао наредбу градским и општинским штабовима за ванредне ситуације да почну са спровођењем вежбе.

На крају вежбе министар Александар Вулин је изјавио да му је велика част и задовољство што је вежба успела.

Припадници Сектора за ванредне ситуације и сви други субјекти заштите и спасавања показали су увежбаност,ефикасност,способност и спремност да пруже заштиту свим нашим грађанима и имовини у случају ванредне ситуације.

Кабинет начелника
Владана Красавца

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa