Инфо

14. јануар 2022.14. јан 2022.
Дуел на Светском првенству 2015 у Казању (фото: Казан 2015)

Дуел на Светском првенству 2015 у Казању (фото: Казан 2015)

Србија за наставак доминације, Италијани против традиције

Предстојећи меч Светске ватерполо лиге у којем се у Шапцу састају Србија и Италија биће нови дерби окршај великих ривала, али и меч у такмичењу где не само да је Србија најуспешнија ватерполо нација, већ и има апсолутно традицију на својој страни у мечевима са Италијанима.

Душан Мандић, предводник нове генерације (фото: сајт ФИНА)


У уторак, 18. јануара од 19 часова, гости играју и против традиције у Светској лиги. До сада су Италија и Србија (у период од када је самостална) одиграли осам дуела и свих осам је Србија решила у своју корист.

Први под овим именима одиграли су још у групној фази Светске лиге 2007. године, када је садашњи селектор Србије био актер у базенз, а актуелни италијански селектор предводио Грчку. Лета 2007. Србија је победила 15:11.

Репрезентативац Италије Фиоли (Foto: facebook.com/wp2018bcn)


Италија никада није освојила Светску лигу, а највећа достигнућа су три сребрне медаље. Последња две од укупно три сребрна одличја добили су после пораза у финалу управо од Србије, 2011. и 2017. године.


Последњи до сада одигран догодио се пре четири и по године, у великом финалу када је Србија победила Италију за пети узастопни трофеј, резултатом 10:9. У оквиру финалног турнира у Моксви, Србија је напре у групној фази савладала Италијане 13:7, што је у том тренутку био дуел једине две непоражене екипе од старта такмичења. У четвртфиналу су Италијани елиминисали Аустралију, Србија Јапан и у оба случаја било је то врло убедљиво (13:5 и 19:10), док су у полуфиналу оба тима велико финале изборили после петераца. Србија је елиминисала САД, док су „азури“ били сконцентрисанији од Хрватске.

некадашњи чувени италијански голман Темпести (фото: Казањ 2015)


У великом финалу 25. јуна, Италија је много боље отворила дуел, водила 4:1 после осам минута, но генерација непобедивих је постала позната по невероватним преокретима. У наредна два периода је анулирала заостатак и стигла до два гола вишка као залога за победу. Најефикаснији у том мечу више нису међу репрезентативцима, Душко Пијетловић и Стефан Митровић.

Само један тријумф

Италија није никада победила, нити изборила реми са Србијом у Светској лиги, а једини успех имали су у првом међусобном мечу против ондашње Србије и Црне Горе. Победили су у полуфиналу 5:4. У финалу су поражени од Мађарске, а најбољи играч Италијана био је чувени Румун који је играо за обе репрезентације, Богдан Рат.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa