Инфо

7. март 2022.7. мар 2022.
Бета

Бета

Патријарх Порфирије: Молимо се за мир у Украјини, да што пре дође до мировних разговора

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије позвао је вернике да се у ове дане нарочито моле за мир у Украјини, уз наду да што пре дође до "мировних разговора уместо рата, јер мир нема цену".

Патријарх Порфирије на синоћњем богослужењу у храму Светог Саве на Врачару, рекао је да се за мир молимо, али у ове дане посебно и нарочито као људи и као хришћани за мир у Украјини.

"Наша лична сећања, сећања свакога од нас, на трагичне ратове и сукобе на просторима бивше Југославије нису престала буду веома жива међу нама, а ево још један рат је букнуо у Европи и то међу нашом браћом хришћанима, Русима и Украјинцима", рекао је патријарх, а пренела је Информативна служба СПЦ.

Он је навео да рат у Украјини производи страдања и поделе, али не само у овом тренутку између "наше браће Руса и Украјинаца, него прети страдањима и поделама и у читавом свету и у Европи, где осећамо као да надолази трагедија".

"Због тога је букнула, као што је рат букнуо, и туга у нашим срцима, али и зебња у нашим душама, туга због страдања нама блиских народа по свему, али и зебња због опасности које тај рат носи и по целу Европу и по читав свет. То значи и опасност и по нас који живимо на просторима који су подељени и још увек недовољно измирени", рекао је патријарх Порфирије.

Он је рекао и да осећа потребу да подстакне све сабране да тугу претворе у саосећање, у солидарност са онима који страдају, са онима који сада остају без својих домова и који траже уточиште и сигурност изван њих.

"Подсећам и себе и вас и позивам и себе и вас да имамо саосећања са онима којима су неопходне елементарне потребе за преживљавање и, дакако, са онима који већ долазе у нашу земљу као избеглице", поручио је патријарх Порфирије.

Он је рекао да смо "дужни Христа Бога ради да посведочимо истинску и праву љубав, љубав јеванђељску и хришћанску, и да те људе који као избеглице долазе не примимо само у наше домове него да их сместимо и у наша срца, у нашу љубав", подсетивши да је СПЦ почела сакупљање прилога за пострадале у Украјини.

Патријарх је позвао на молитву за мир и одлучно деловање, очување и сведочење мира где год да јесмо и где год да живимо, а нарочито да се уложе све духовне и друге снаге да за очување мира на просторима где се Срби прожимају живе са другим народима, и на просторима донедавно једне заједничке земље.

"Са овог места данас посебно и нарочито упутимо молитве за што брже успостављање мира у Украјини. Упутимо молитве Богу да што пре дође до мировних разговора уместо рата, јер мир нема цену", истакао је патријарх Порфирије.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa