Инфо

15. март 2022.15. мар 2022.
Pixabay

Pixabay

Пољопривредници траже одобрење за точење горива у све врсте канистера

Председник Сабора произвођача агропривреде Србије (СПАС) Зоран Милићевић упутиће данас Влади Србије писмо у коме пољопривредници траже да се дозволи точење горива у канистере свих врста, а не само у специјално обележене.

"Тражимо да се у најкраћем року, пред пролећну сетву кукуруза и осталих пољопривредних производа, свим пољопривредницима, а не само регистрованим пољопривредним домаћинствима, дозволи точење евро дизела у све врсте канистера, а не само у специјалне", рекао је Милићевић за Бету.

Додао је да најава да ће се дозволити точење горива само у специјалне канистере који би се куповали на пумпама и вероватно били прескупи пођеднако неприхватљива као и то да се Уредбом о ограничавању цена нафтних деривата дозволи точење горива само у погонске резервоаре пољопривредних машина.

Милићевић је рекао да су представницима Министарства пољопривреде на јучерашњем састанку предочени снимци пољопривредника који су товарили машине на шлепере да би их одвезли до пумпи Нафтне индустрије Србије (НИС) која је једино овлашћена да евро дизел пољопривредницима продаје по 179 динара по литру, јер је за остале потрошаче скупљи за око девет динара.

Удружење пољопривредника, како је рекао, тражи и да се омогући размена јунећег и свињског меса за кукуруз из Републичке дирекције робних резерви.

"Кукуруз сада на тржишту кошта од 42 до 45 динара по килограму, па ће сточари без те помоћи робних резерви још смањити број грла", рекао је Милићевић.

Додао је да пољопривредни произвођачи траже да се за килограм јунећег меса испоручи од 11,5 килограма до 14,5 килограма кукуруза, а за килограм свињског меса од девет до 12,5 килограма кукуруза.

Он је рекао да пољопривредници траже и да се субвенције по хектару земљишта, од 8.000 динара, исплате до краја марта.

"Од Владе Србије тражимо и да се царина на увоз прасића са пет одсто подигне на 19,5 одсто и да се право на закуп државног земљишта првенствено омогући сточарима, а спрече злоупотребе јер се земљиште издаје лицима која ту земљу после поново дају у закуп", рекао је Милићевић.

Пољопривредници захтевају, према његовим речима, да се "јужно од Саве" одобравају субвенције од 90 одсто до износа од 1,5 милиона динара које сада добијају пољопривредници у Војводини.

Милићевић је рекао да се од надлежног министарства захтева и да се дозволи да сви пољопривредници могу да уматиче нерастове за расплод јер је сада то омогућено само "привилегованим произвођачима", али не и мањим сточарским фармама које су принуђене да их купују.



Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa