Инфо

23. мај 2018.23. мај 2018.
Књижица Конкурс за упис у средњу школу од петка у продаји

Књижица Конкурс за упис у средњу школу од петка у продаји

Све информације неопходне будућим средњошколцима у Србији у школску 2018/19. налазе се у књижици "Конкурс за упис у средњу школу" чија је цена 250 динара.

У том издању је и образац за уношење уписних жеља ученика, као и образац пријаве за упис у средњу школу, најавио је данас издавач, "Просветни преглед".

Књижица ће се од петка, 25. маја, продавти у књижарама "Просветног прегледа", "Завода за уџбенике", "Службеног гласника" и другим, а може се купити и поузећем.

Наведени су подаци о броју ученика по школама чији је оснивач држава, покрајина или јединица локалне самопураве, о подручјима рада, образовним профилима и трајању образовања...

Поред малог календара уписних активности, у Конкурсу су и информације о општим и посебним условима уписа, мерилима и начину избора кандидата, те о упису кандидата који (не) полажу пријемни испит.

Наведена су и документа потребна за упис, услови за пријем у установе за смештај и исхрану, као и списак домова и школа које нуде интернатске услуге.

У Конкурсу су и подаци о условима за добијање ученичких кредита и стипендија, као и новој мрежи средњих школа и новинама у општем средњем и стручном образовању и васпитању.

Саставни део Конкурса за упис у школску 2018/19. годину су и Пријава за испит и листа жеља, на чијем списку може да буде највише 20 образовних профила – потенцијалних будућих занимања.

Листу треба пажљиво и прецизно попунити, водећи рачуна да се не погреши у писању шифре.

"Претходно треба добро размислити о шансама за упис, јер добијање жељене средњошколске књижице зависи од успеха на малој матури и бодовног скора добијеног на основу оцена из основне школе", подсетио је "Просветни преглед".

Основну школу ове године завршава 71.600 деце, а у првом разреду средњих школа биће 76.000 места.

Пријаве за полагање "мале матуре" у основним школама подносе се од 28. маја до 8. јуна, испити ће бити од 18. до 20. јуна, прелиминарни резултати 22. јуна, а коначна ранг-листа 28. јуна.
Први уписни круг завршава се уписом примљених кандидата 9. и 10. јула, а други 12. јула, тамо где у првом кругу не буду попуњена сва места.

Ђаци који желе да се упишу у школу за коју је прописана провера талента, поред "мале матуре" полажу и пријемни испит који ће бити између 26. маја и 5. јуна.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa