Инфо

25. мај 2022.25. мај 2022.
фото: Бета

фото: Бета

Сијарто: Мађарска уступа Србији део капацитета за складиштење гаса, врло брзо ћемо потписати уговор

Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто саопштио је данас у Будимпешти, након састанка са министром финансија Синишом Малим да ће његова земља пружити Србији могућност да користи део њених капацитет за складиштење гаса.

"Ми имамо више од шест МИЛИЈАРДИ кубних метара капацитета за складиштење природног гаса и један део тога ћемо препустити Србији, ради обезбеђивања довољне количине гаса за зимски период... Ја сам уверен да ћемо врло брзо потписати споразуме на основу данашњих преговора", рекао је Сијарто.

Он је навео да је безбедност снабдевања енергијом "практично питање", а не "идеолошка фраза", и да су Мађарска и Србија због тога направиле договор. "Гарантујемо једно другом транзитне линије за транспорт енергената", рекао је Сијарто.

Сијарто је рекао да су се Србија и Мађарска договориле око повезивања мреже за снабдевање електричном енергијом и да ће тај пројекат захтевати шест до осам година. "Али то на дуге стазе за обе земље отвара могућност да се на пољу електричне енергије обезбеђују и размењују још већи капацитети", изјавио је.

У вези са ратом у Украјини и могућим ембаргом у ЕУ на увоз руске нафте, Сијарто је рекао да Мађарска неће за ембарго све док то доводи у опасност снабдевање Мађарске нафтом и да ове недеље не очекује договор у вези с тим.

"ЕУ треба да пружи решење за тај наш проблем и после тог решења можемо да говоримо и разговарамо о евентуалним санкцијама. Мислим да ове недеље не можемо да очекујемо да се донесе таква одлука у ЕУ, у Бриселу, и због тога смо рекли да о томе не говоримо ни идуће недеље на сусретима Европског савета", навео је Сијарто.

Он је додао да затварање транзитних линија, било да се ради о транзиту гаса или о транзиту нафте, угрожава јединство и безбедност Европе, и да ће зато Србија и Мађарска једна другој обезбедити несметан транзит енергената.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa