Инфо

28. јун 2022.28. јун 2022.
Данас је Видовдан

Данас је Видовдан

Данас СПЦ и верници обележавају Видовдан, један од највећих српских празника.

Значај Видовдана за српски народ је велики. Празнује се успомена на Косовски бој, страдање кнеза Лазара (1371—1389), па се данас, поред светог Амоса, од почетка 20. века слави и црквени празник Светог великомученика кнеза Лазара и светих српских мученика.

Страдању српских војника посвећен је споменик подигнут на Газиместану 1953. године, рад Александра Дерока, док Споменик косовским јунацима, који је откривен 28. јуна 1904. године у оквиру прославе стогодишњице Првог српског устанка, у присуству краља Петра Првог Карађорђевића, представља симбол Крушевца и дело је српског вајара Ђорђа Јовановића.

Видовдан се прославља достојанствено и мирно, без весеља. У свим православним храмовима служи се парастос нашим војницима палим на бојном пољу, и свим до данас пострадалим мученицима који су на разне начине живот дали за православну веру.

Српски патријарх Порфирије данас служи архијерејску литургију у манастиру Грачаница, а потом и помен на Газиместану. На литургији у Грачаници саслужује владика рашко-призренски Теодосије, митрополити Јоаникије и Хризостом, владика аустралијски Силуан и викарни епископ Сава.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa