Инфо

29. јун 2022.29. јун 2022.
Бета

Бета

Вучић: Приштина планира општи напад на север Косова до 1. октобра, има подршку Квинте

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Београду, после састанка са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком, да приштинске власти планирају општи напад на север Косова до 1. октобра, и да у томе имају подршку земаља Квинте.

Вучић, који се сам обратио новинарима уместо заједничког обраћања са Лајчаком, рекао је да је Приштина дала рок Србима на северу Косова до 30. септембра да региструју возила са такозваним РКС таблицама.

"Суштина је у томе да Запад себи дозвољава да може све што му падне на памет и све је на праву засновано што они кажу, макар никакве везе са правом немало, а са правдом још мање", казао је Вучић.

Навео је да је данас разговарао са представницима Српске листе и да су му казали да "више неће да трпе упаде" косовских јединица.

"Не мислим да ми имамо било какво друго оружје сем истине, ми ћемо да их молимо и ја верујем да ће бити неко паметан да услиши наше молбе, а да допустимо нове 'олује' и 'бљесак', тај филм нећете гледати", додао је.

Вучић је рекао да Запад "не интересује међународно јавно право" и да је "то све рекао" Лајчаку са којим ће вечерас наставити разговор.

"Када говоре о Украјини, пуна су им уста Повеље УН, а кад поменете Србију и Повељу УН и Резолуцију 1244 СБ УН, онда се замисле, рекли бисте све Ајнштајн до Ајнштајна, све Хегел до Хегела", казао је.

Навео је да Србија нема нуклеарно оружје ни нафту и да Запад зато Србији "може да ради све што пожели, или мисли да може".

Додао је да моли косовске власти "да не нападају српски народ" и да премијер Косова Аљбин Курти "сања да буде" у позицији украјинског председника Володимира Зеленског.

"Курти сања да буде Зеленски, некад сања да је (немачки филозоф) Хегел, али не брине мене он, него они који га у све то гурају. Моја порука је њима упућена, мене он не занима, он је мали калибар, него ови који мисле да могу да униште Србију и да није никада крај уништавању Србије да би они били довољно задовољни тиме колико су Србију уништили", рекао је Вучић.

Он је неколико пута вечерас казао да није проблем што представници Запада "мисле да су Срби глупи, него што мисле да су они много паметни".

"Они покушавају да заврше косовски проблем да им (председник Русије Владимир) Путин не би испоставио 'пет Косова', Доњецк, Луганск, Крим, Херсон, Запорожје, покушавају да заврше што пре. Може им се, или бар тако мисле, све се правећи да то није то, него да је то нешто нормално, демократски принцип ваљда", навео је Вучић.

Председник Србије је рекао и да је кључно питање "ко је тај ко руши међународне законе".

"Ако ми кажете да треба да ћутимо и да пустимо да се то деси, ја нећу да ћутим, а влада ће бити ускоро формирана па може и да ћути и да донесе другачију одлуку. Може да постоји другачија вечина у скупштини и влади која ће да се прави да је све у складу са међународно правним нормама и да је демократски да ћутимо. Ја нећу да се правим, боље да ме нема него да слушам овакве глупости које ми вређају оно мало интелигенције што имам", навео је.

Вучић је рекао и да постоји још једна, пета земља која је недавно одлучила да повуче признање независности Косова.

"Чекамо да уђу у процедуру за било коју међународну организацију да вам то покажемо", казао је.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa