Инфо

22. јул 2022.22. јул 2022.
Фото: Бета

Фото: Бета

СССС позвао послодавце да обуставе радове између 11 и 16 сати када је температура изнад 36 степени

Савез самосталних синдиката Србије (СССС) позвао је послодавце да данас и наредних дана, када спољна тепература прелази 36 степени целзијуса на отвореном, обуставе радове између 11 и 16 часова и не дозволе да запослени буду изложени директном сунчевом зрачењу.

"Запослени истовремено имају право, сходно Закону о безбедности и здрављу на раду, Правилнику о превентивним мерама за безбедан и здрав рад на радном месту и Смерницама за безбедан и здрав рад на отвореном при високим температурама, да захтевају од послодаваца да буду заштићени од штетног дејства атмосферских утицаја на њихову безбедност и здравље", саопштио је СССС.

Они су позвали запослене и послодавце на међусобну сарадњу ових дана и да одговорно примењују све предвиђене мере у заштити здравља и безбедности током рада. То значи да прилагоде режим рада високим температурама, организују честе паузе и уношење великих количина воде и безалкохолних пића, обезбеде просторије за расхлађивање и склањање од сунца, уведу честе замене запослених, као и да обезбеде пружање неопходне прве помоћи уколико додје до здравствених проблема запослених.

"Послодавци су у обавези, такође, да запсленима пруже информације о симптомима болести које могу бити проузроковане високим температурама - дехидрацији, сунчаници, топлотном осипу, топлотној исцрпљености и грчевима, посебно топлотном удару", саопштио је СССС.

Такође, СССС је позвао послодавце који да обезбеде температуру у радним просторијама, без обзира на врсту посла, до прописаних максимално 28 степени Целзијуса.

"Наша синдикална порука је да у средишту свих активности, здравље и безбедност на раду мора да буде на првом месту", навели су из СССС-а.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa