Инфо

6. јун 2018.6. јун 2018.
Корисници кредита у францима почели протесте у Беграду

Корисници кредита у францима почели протесте у Беграду

БЕОГРАД, 6. јуна 2018. (Бета) - Неколико стотина грађана задужених кредитима индексираним у швајцарским францима започело је данас протест испред Уставног суда Србије, а два члана Удружења "ЦХФ Србија" штрајковаће глађу испред Врховног касационог суда у Београду.

"Предали смо Уставном суду жалбу грађана због угрожених људских права", рекао је члан Управног одбора Удружења Александар Прица.

Кредите у францима је од 2006. године узело око 37.000 грађана у Србији јер су били повољнији од других, али је та валута у међувремену нагло ојачала, па је дуг банкама више него удвостручен.

Тадашњи гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић упозоравао је да су то кредити високог ризика јер је швајцарска валута више пута у новијој историји нагло јачала.

Прица је рекао да ће Удружење "ЦХФ Србија" од Врховнг касационог суда данас тражити да заузме став о томе да ли су кредити индексирани у швајцарској валути законити.

Од Националне корпорације за осигурање кредита, која је осигуравала кредите, тражиће се, како је рекао Прица, да поништи уговоре јер "ниједна земља није, као држава Србија, гарантовала те кредите".

Он је рекао да ће се од Министарства финансија Србије тражити да провери да ли банке плаћају порез јер "адвокатски тим тог Удружења има доказе да су те финансијске институције утајиле многе порезе".

"Све земље, у којима су банке давале кредите, индексиране у швајцарским францима су решиле тај проблем у корист дужника јер су уговори раскинути, осим у Србији", рекао је Прица.

Ти кредити су према његовим речима "незаконити јер је тек 2011. године дозвољена индексација".

Задужени грађани траже од Врховног касационог суда да после три и по године, од кад је нагло ојачала швајцарска валута, заузме било какав став о тим кредитима.

"Основни судови сада на тужбе дужника доносе различите пресуде. Било каква да је одлука суда у првом степену у другом се враћа на поновно разматрање и тако нас врте у круг да не можемо да завршимо процес у Србији да би тужили државу Србију Суду за људска права у Стразбуру", рекао је Прица.

Он је рекао да је у мају 2008. године подигао кредит који је тада вредео 83.000 евра или 130.000 швајцараца, да је за десет година отплатио 50.000 евра а да банка сада потражује још 100.000 евра главнице или 95.000 швајцараца.

Прица је позвао чланове Удружења да пред Врховним касационим судом у знак протеста поставе шаторе и бораве у њима са породицама, а штајк глађу започеће Марко Васић и Ивица Стојановић.

На протесту су се носле пароле: "ЦХФ кредити су банкарска превара", "Отказ и затвор за корумпиране судије", "Владавина права, а не криминала", "Стоп банкарском терору" ...

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa