Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
На Крфу обележена 106. годишњица искрцавања српске војске

На Крфу обележена 106. годишњица искрцавања српске војске

Годишњица искрцавања српске војске на грчко острво Крф обележена је данас централном државном церемонијом коју је предводила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић.

После полагања венаца на спомен-костурницу у Маузолеју на острву Видо и у "Плаву гробницу", навела је да Србија "никад неће заборавити страдање, патњу и жртву српских јунака".

"Српски јунаци, заувек ћемо памтити ваше страдање и патњу, али и вашу храброст и борбу како бисмо ми данас живели у миру и слободи. На томе смо вам вечно захвални. Живела Србија", написала је министарка у Спомен-књизи у Маузолеју - пренео је њен кабинет.

Почаст српској војсци на острву Видо одале су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Грчке, општине Централни Крф, полиције и војске Крфа, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда.

Први српски војници искрцали су се на Крф у јануару 1916. године, а до априла те године на острво је стигло око 150.000 српских војника који ће после опоравка и реорганизације, у септембру 1918. извршити пробој Солунског фронта, а 1. новембра ослободити Београд.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa