Инфо

26. септембар 2022.26. сеп 2022.
ПКС: Извоз замрзнуте малине опао, али приходи повећани

ПКС: Извоз замрзнуте малине опао, али приходи повећани

Извоз замрзнуте малине из Србије опао је током осам месеци ове године за 33 одсто у односу на исти период 2021. године, али је упркос мање извезеним количинама остварен већи приход, саопштила је данас Привредна комора Србије (ПКС).

Према подацима Групације произвођача свежег и замрзнутог воћа и поврћа ПКС, током осам месеци прошле године извезено је нешто више од 65.000 тона, док је за исти период ове године извезено око 43.000 тона замрзнуте малине.

Процене са терена указују да је сезона малине 2022. године у Србији донела нешто више од 90.000 тона рода, док је додатних, око 15.000 тона замрзнуте малине из прошлогодишње бербе, остало непродато у хладњачама.

Иако су овогодишње извезене количине малине мање него претходне године, укупни приходи су са око 200 милиона евра за период од осам месеци у протеклој години, повећани на нешто више од 224 милиона евра у овој години.

Овогодишња откупна цена свеже малине кретала се од 500 до 650 динара за килограм, док је у 2021. години просечна откупна цена износила 420 динара за килограм.

"С обзиром на то да се у Пољској килограм малине плаћао око три евра на почетку бербе, да би у последњим недељама бербе цена пала на око два евра за килограм, српски извозници имају потешкоћа са својим ино купцима у правдању нових виших извозних цена малине", навела је ПКС.

Према подацима ПКС, у Украјини је ове године била добра берба малина, а цене по којима се украјинска малина нуди на тржишту Западне Европе се крећу од око 3,30 евра за килограм за целу малину и око 2,35 евра по килограму за малину "гриз".

Како је навела ПКС, дошло је пада потражње за српском малином, као и пада продаје у супермаркетима и мањом потражњом индустрије прераде воћа широм Европе, а пре свега Немачке као српског највећег извозног тржишта.

"Према информацијама које долазе са иностраних тржишта, очекује се даљи пад цене малине, пре свега због значајнијег пада потражње из САД-а, као и пада потражње у Западној Европи. У зависности од тржишта, пад продаје се креће између 10 одсто у Француској до чак 40 процената у Немачкој. Ово су уједно два највећа тржишта за замрзнуту српску малину и заједно купују скоро половину укупне извезене количине овог производа", навела је ПКС.

Забележен је раст продаје на новијим тржиштима, попут Аргентине и Саудијске Арабије, али извезене количине су још мале да би значајније утицале на укупно повећање извоза.

Бета

Најновији број

8. децембар 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa