Инфо

30. септембар 2022.30. сеп 2022.
фото: Бета

фото: Бета

Повереник: Обрада података о личности у оквиру пописа становништва је у складу са законом

Обрада података о личности, која ће се обављати у оквиру пописа становништва Србије, који почиње сутра, у складу је са Законом о попису становиништва, домаћинстава и станова 2022. године, саопштила је служба Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

"Тим законом је успостављен правни основ за обраду података о личности коју ће вршити Републички завод за статистику (РЗС) у сврху производње и објављивања података званичне статистике", наведено је у саопштењу.

Повереник је подсетио да се, сагласно одредбама Закона о званичној статистици, подразумева прикупљање репрезентативних података и информација о економским, демографским и друштвеним појавама, за потребе привредних субјеката и њихових удружења, државних органа, културних, образовних и научних институција, као и најшире јавности.

Из службе Повереника подсећају се да је РЗС орган који обавља послове у вези са организацијом и спровођењем статистичких истраживања, прикупљањем, обрадом, статистичком анализом и објављивањем статистичких података.

"У том контексту, обрада података о личности у оквиру пописа становништва, домаћинстава и станова 2022. године врши се у јавном интересу и представља правну обавезу РЗС-а, а Закон о попису становништва, домаћинстава и станова 2022. године усклађен је са Законом о заштити података о личности", наведено је у саопштењу.

Из службе Повереника су истакли да се грађани могу обратити РЗС, уколико дође до неправилности у вези са обрадом података о личности, а они који након добијених информација буду сматрали да се обрада података о личности врши супротно одредбама закона, да о томе обавесте Повереника.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa