Инфо

30. септембар 2022.30. сеп 2022.
фото: Бета

фото: Бета

Влада Србије укинула ограничење цене дуготрајног мека, скупљи шећер и пилеће месо

Влада Србије укинула је данас ограничење цене млека са 2,8 одсто масти и утврдила нову максималну цену кристал шећера од 109,99 динара по килограму, као и свежег пилећег меса од 319 динара по килограму.

Цена млека у малопродаји је била ограничена на 120 динара, шећера на 102,99 динара, а пилетине 299,99 динара.

Забрана извоза млека и млечних призвода продужена је до 31. октобра, а укинута забрана извоза дизела.

Уредба о забрани извоза горива продужена је до 31. октобра.

Влада је прописала да маржа на сва млека буде 10 одсто.

Цене уља, брашна и свињског меса остају исте.

У саопштењу Владе је наведено да поскупљење шећера и пилетине неће значајно утицати на животни стандард грађана и да би у овом тренутку већи проблем била несташица тих производа.

Како је објашњено, цена белог кристал шећера је коригована због значајнијег раста цене инпута и енергената, што је довело до раста цене коштања.

"Зато је било неопходно ограничити цене на вишем нивоу како би произвођачи имали простора да се припреме за предстојећу сетву и да би се избегла могућност да засади шећерне репе буду мањи од домаћих потреба. Такође, због раста цене сточне хране, било је неопходно кориговати и цену свежег пилећег трупа", истиче се у саопштењу.

Продужење забране извоза млека и производа од млека, како је оцењено, спречиће могућу штету по привреду и грађане, а такође ће спречити несташице услед повећаног извоза и потребе становништва за повећаним снабдевањем проузрокованим кризом на светском тржишту.

Измењена је и Одлука о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте и њено важење је, такође, продужено до 31. октобра.

Одлука је донета с обзиром на актуелну ситуацију у вези са ценом сирове нафте на светском тржишту, која негативно утиче на макроекономску стабилност у земљи, а у циљу редовног снабдевања тржишта дериватима нафте, очувања стандарда грађана, као и очувања привредне стабилности, навела је Влада у саопштењу.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa