Инфо

2. октобар 2022.2. окт 2022.
Pixabay

Pixabay

Почиње седмица лауреата Нобела

Овогодишња сезона Нобелове награде почиње сутра објављивањем имена лауреата за медицину, а као и сваке године, награде за мир и књижевност изазивају највећу пажњу.

По традицији у понедељак ће бити саопштено име добитника Нобелове награде за медицину, у уторак за физику, у среду за хемију, у четвртак за књижевност и у петак за мир. Наредног понедељка биће саопштено име добитника Нобелове награде за економију.

До сада су једино два добитника одбила Нобелову награду за књижевност. Борис Пастернак је то урадио под притиском совјетских власти 1958. године, док је Жан-Пол Сартр (Јеан-Паул Сартре), који је одбијао све награде, Нобела одбио 1964. године.

Нобелове награде постоје захваљујући шведском научнику и индустријалцу Алфреду Нобелу, проналазачу динамита, који је желео да се из његовог фонда сваке године издваја новац за допринос човечанству.

Нобел је у Паризу 1895, годину дана пред смрт, у свој тестамент унео жељу да буде основан Нобелов фонд из којег би се додељивале награде најзаслужнијима.

Нобел (1833-1896) је одредио институције које ће додељивати награде сваке године, међу којима су Шведска академија за књижевност, Институт Каролинска за медицину, Шведска краљевска академија за физику и хемију, као и Одбор за мир који специјално бира норвешки парламент.

Поводом 300. годишнице, Централна банка Шведске 1969. године установила је и Нобелову награду за економију.

Нобелова награда се састоји од златне медаље, дипломе и чека на девет милиона круна (око милион евра), а новчани износ награде се дели ако има више лауреата у једној дисциплини.

Церемонија уручења награда традиционално је 10. децембра, на дан смрти Алфреда Нобела.
Фото
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa