Инфо

13. јун 2018.13. јун 2018.
Плате веће за осам до 10 одсто?

Плате веће за осам до 10 одсто?

БЕОГРАД - Влада Србије предложила је представницима ММФ-а повећање плата у јавном сектору од осам до 10 одсто, пише "Блиц".
Према плану српске владе, повећање зарада од 10 одсто имали би лекари, полиција, учитељи и наставници у основном и средњем образовању, док би осталима у јавном сектору следовао раст плата од око осам одсто.

Тако би, на пример, учитељ који сада у просеку зарађује 40.000 динара након повећања примао 44.000, пише лист.

Доктор специјалиста би уместо садашњих 73.000 имао 80.300 динара, а плата полицијског инспектора би, уместо 47.000, износила 51.700 динара.

У разговору министра финансија Синише Малог са шефом мисије ММФ-а Џемсом Руфом, једна од кључних тема била је повећање зарада у јавном сектору.

"С обзиром на то да је у првом кварталу ове године остварен суфицит буџета од 6,5 милијарди динара и да све указује на то да ће се такав тренд наставити, има простора за повећање плата. У којој мери, то ћемо видети, али сигурно је да ћемо имати раст од око осам одсто, па и више", наводи неименовани извор "Блица".

Према истом извору, ММФ предлаже нешто мање повећање - од шест до седам одсто.

"Ипак, аранжман који сада договарамо разликује се од претходног јер има 'само' саветодавну улогу. Ми нисмо у обавези да урадимо како они предлажу, што је био случај претходне три године када смо имали стендбај аранжман вредан око 1,2 милијарде евра", објашњава саговорник "Блица".

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa