Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
Фото:ЗЗЈЗ

Фото:ЗЗЈЗ

17. новембар – Светски дан превремено рођене деце

17. новембар један је од најважнијих дана у години за подизање свести о изазовима и терету превременог порођаја на глобалном нивоу. Овогодишња тема обележавања Светског дана превремено рођене деце је: „Загрљај родитеља: моћна терапија. Омогућите контакт кожа на кожу од тренутка рођења“.

Светски дан превремено рођене деце подсећа нас на бебе рођене прерано и здравствене изазове са којима се могу суочити док одрастају. Овим малишанима је потребно пуно љубави и подршке и обележавање овог датума је прилика да се то покаже.Са обележавањем овог датума започето је 17. новембра 2011. како би се подигла свест о милионима деце која се сваке године рађају превремено. Док су се технологије и медицинске процедуре у свету усавршавале током година, превремено рођена деца још увек носе огромну рањивост за развој церебралне парализе, кашњења у развоју, проблеме са слухом и видом.

Један од многих разлога зашто је Светски дан превремено рођене деце основан јесте да осветли ризик и тешкоће које стварају превремени порођаји, исплатива и доказана решења, и ширење саосећања за породице које су доживеле превремено рођење. И поред ових чињеница , многе превремено рођене бебе одрастају у потпуно здраве особе, а неке чак постају и запажене јавне личности као што су Винстон Черчил и Алберт Ајнштајн.
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa