Инфо

23. новембар 2022.23. нов 2022.
Pixabay

Pixabay

Ђедовић: Снабдевање Србије гасом стабилно

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је, након обиласка компресорске станице Велика Плана, на гасоводу Балкански ток, да је снабдевање гасом у Србији стабилно, саопштило је данас министарство.


"У овом тренутку нема никаквих сметњи у допремању дневних количина гаса које су потребне за снабдевање домаћинства, привреде и топлана. Обезбедили смо додатне количине из Руске Федерације и Бугарске", казала је Ђедовић.

Према њеним речима, у време константног раста цена гаса на светском тржишту, важно је да Србија има континуирано снабдевање по повољнијим ценама.

"Настојаћемо да и у наредном периоду обезбедимо довољне количине гаса у складу са планираном потрошњом", навела је Ђедовић.

Додала је да су у Банатском Двору ускладиштене довољне количине резерви гаса, као и складиштима у Мађарској.

"За сигурно снабдевање гасом од велике важности је у управо Балкански ток. Поносна сам што смо за само две године, у јеку ковид кризе, успели да кроз нашу земљу изградимо део гасовода, без кога данас не бисмо имали овако сигурно снабдевање гасом, нити количине којима располажемо", казала је министарка.

Како је подсетила, компресорска станица у Великој Плани је једина компресорска станица на траси кроз коју годишње прође 12,4 милијарде кубика гаса.

"Балкански ток учинио је Србију транзитном земљом за снабдевање гасом држава централне Европе, од чега имамо значајне користи", изјавила је Ђедовић.

Технички директор компаније "Гастранс", која управља том компресорском станицом, Алексеј Алексејев, детаљно је упознао министарку са процесом рада, нагласивши да је систем транспорта гаса технолошки и еколошки најсавременији, да су еколошки стандарди изнад европских норми, односно да емитује два пута мање угљен моноксида од европског стандарда.

"Сви радни процеси су аутоматизовани и дигитализовани, а безбедносни протоколи су на највишем нивоу", рекао је Алексејев.


Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa