Инфо

5. децембар 2022.5. дец 2022.
фото: Глас Подриња

фото: Глас Подриња

Шест деценија ГОИР и представљање аутентичног мачванског ћилима

У шест деценија постојања Градска организација инвалида рада прошла је пут од основне до модерне организације. Године и деценије трајања ГОИР су у најважнијим постигнућима сажете у монографију представљену у Шабачком позоришту.

Шест деценија ентузијазма и посвећености


-Многи материјала није сачувано, још више јесте и колико су средства дозвољавала настала је монографија. Уз све што она садржи, најважније је било пренети вољу и ентузијазам на којима од првог дана до данас Организација почива. Заједно су чланови градили, јачали и напредовали омогућивши да траје - истиче Мирјана Савковић, председница ГОИР Шабац.

Аутор је шабачки новинар Милован Ђенадић.

Александра Јовановић и Споменка Илијашевић


-Монографија је могла имати и 600 страна, међутим највеће задовољство у писању било је присећање на људе које живот није штедео, а уложили су време и труд да помогну онима којима је та помоћ још потребнија - истакао је Ђенадић.

Уз монографију ГОИР, представљена су и два аутентична мачванска ћилима настала по узору на ћилим из сталне поставке Народног музеја у Шапцу који је у ову институцију културе донет 1955. године.

У сарадњи са Народним музејом и етнологом која ради у Музеју Александром Јовановић настао је пројекат израде реплика за који су средства обезбеђена од Града Шапца, односно ресорног Министарства.

аутентични мачвански ћилим


-Имам 82 године, више од 60 година ткам ћилиме, више од стотину сам направила. Он је лек, одмор и непоновљив осећај. Када се приђе ћилими све се мора заборавити, јер свако ометање је погубно. Почнем често, прекине ме неко и није се лако вратити, али умем и ноћу да надокнадим шта сам за дан пропустила - појаснила је ткаља аутор ћилима Споменка Илијашевић из Бадовинаца.

Градска организација инвалида рада представила је идеју о оснивању Центра за ћилимарство на нивоу Србије која ће давати сертификат о аутентичности ћилима који су пример нематеријалне културне баштине.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa