Инфо

22. јун 2018.22. јун 2018.

Јоксимовић: Није нереално да Србија 2025. уђе у ЕУ

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да се у нацрту резолуције Европског парламента о Србији наводи да није нереално да Србија 2025. постане чланица ако убрза реформе.
"Врло позитивна декларација. Врло је позитивно говорила о реформама Србије. Чак је речено је да 2025. није нереална за Србију уколико се реформе управо из ових области (владавина права, првосудје и слобода медија) убрзају", рекла је Јоксимовић за Радио телевизију Србије.
Она је казала да ће та резолуција ЕП бити усвојена тек у новембру, а да је врло похвална за економију Србије и да се види да Србија несумњиво учествује у процесу помирења.
Говорећи о отварању два нова поглавља у приступним преговорима са Европском унијом, министарка је рекла да је поглавље 33 (буџетске и финансијске одредбе) важно јер ће се Србија припремити за учешће у заједничком буџету ЕУ и 13 (рибарство) које ће отворити подстицаје за обнову рибљег фонда.
"Наше уплате ће бити мање од онога што ћемо добијати за укупан развој, пољопривреду, инфраструктуру", рекла је Јоксимовић.
Србија треба да усклади своју спољну политику с Европском унијом и да ојача владавину права, пошто независност правосудја није осигурана и још нема напретка у слободи изражавања и медија, наводи се у нацрту резолуције Европског парламента о Србији.
У нацрту извештаја известиоца Дејвида Мекалистера наводи се да српска скупштина не испуњава своју улогу контроле извршне власти, као и да треба убрзати рад на нормализацији односа с Косовом што треба да буде дефинисано правно обавезујућим споразумом.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa