Инфо

22. јун 2018.22. јун 2018.

Протести у Нишу због аеродрома

Неколико стотина грађана Ниша окупило се јутрос у девет часова испред Скупштине града Ниша у знак протеста против поклањања аеродрома држави.
Протест је организовала Иницијатива "Не дамо нишки аеродром", а почео је непосредно након што је кренуло заседање локалне скупштине на којој ће одборници одлучивати о преносу имовине, управљачких и оснивачких права аеродрома "Константин Велики" републичкој власти.
Представник Иницијатеве и покретач протеста у Нишу Милош Бошковић рекао је да постоје неправилности у организацији скупштинског заседања и да ће Иницијатива на суду "оборити" данашњу седницу.
"Оваквим потезом Скупштина губи легитимитет и наше поверење. Због тога ћемо им окренути леђа", истакао је Бошковић и позвао окупљене грађане да на кратко окрену леђа згради Скупштине.
Представник Иницијативе и председник Управног одбора Националне коалиције за децентрализацију Младен Јовановић рекао је да у поступању власти око предаје аеродрома држави има елемената кривичног дела и Иницијатива ће поднети кривичне пријаве против свих оних који учествују у предаји.
"Република ништа није потписала, град нема никакве гаранције за аеродром, а тамо ради 120 наших суграђана, док је посредно у граду отворено 5.000 радних места", казао је Јовановић.
Он је казао да су окупљени грађани спремили "сребрњаке" за одборнике који гласају за поклањање аеродрома.
"Одборници, шта су вам обећали за отимање аеродрома, шта су "сребрњаци" које су вам обећали", запитао је Јовановић и позвао одборнике да спрече "овај срамотни чин" који чини власт.
Представник Иницијативе и члан Удруженог покрета слободних станара Растислав Динић истакао је да је иницијатива изнела протеклих месеци 1.000 аргумената против предаје аеродрома, али градска власт није спремна да чује ни један аргумент, нити чињеницу.
"Они су добили наређење из Београда и морају да испуне наређење, а да при том издају аеородром и грађане Ниша. То што сада раде зове се издаја", истакао је Растислав Динић.
Татјана Николић из Центра за девојке казала је да одборници не могу да поклоне нешто што није њихово, већ могу само да поклоне своје сопствене станове и куће.
Грађани су за све време протеста звиждали пиштаљкама и скандирали "лопови, лопови". Носили су транспаренте на којима је писало "не дамо наш аеродром", "кап у препуној чаши" и "грађански протест већи од власти, већи од опозиције".
Неколико грађана Ниша и представника Иницијативе "Не дамо нишки аеродром" покушало је да удје у скупштинску салу, али су их представници обезбеђења и комуналне полиције спречило у тој намери.
Већина грађана који су учествовали у протесту и даље се налази испред зграде Скупштине града.
Скупштинско заседање почело је јутрос у осам часова, а у току је расправа о уступању аеродрома Републици.
Одборници владајуће већине коју предводи СНС одбацили су предлог да та тачка дневног реда буде повучена из дневног реда и предлог да буде расписан референдум о аеродрому.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa