Инфо

28. фебруар 2023.28. феб 2023.
Међународни дан ретких болести (Фото: Глас Подриња)

Међународни дан ретких болести (Фото: Глас Подриња)

Шабац обележио Међународни дан ретких болести

Међународни дан ретких болести обележава се сваке године последњег дана фебруара. Ове године слоган му је "Ретки су снажни, ретки су важни", а циљ је да се подигне свест код људи о томе да постоје они који су другачији, али не мање важни.


Мина Мијаиловић (Фото: Глас Подриња)


-Удружење "Да будемо сви једнаки" већ пет година узастопно обележава овај датум манифестацијом на Тргу шабачких жртава. На овај дан говорили смо о могућностима побољшања квалитета живота и положаја особа са ретким болестима и социјалној заштити, рекла је Мина Мијаиловић, председница удружења "Да будемо сви једнаки" и захвалила на подршци градоначелнику Шапца Александру Пајићу, Заводу за јавно здравље Шабац, Центру за социјални рад Шабац, Каритасу Шабац, ОШ "Свети Сава" у удружењу "Живимо заједно".

Манифестација на Тргу се организује пети пут (Фото: Глас Подриња)


Град Шабац је ове године издвојио пет милиона динара за лечење деце оболеле од ретких и тешких болести.

Блажа Кнежевић (Фото: Глас Подриња)


-Сви родитељи или старатељи са децом млађом од 18 година могу граду да поднесу два захтева у току године за помоћ при лечењу. Сваки појединачни захтев град финансира са 100.000 динара. Поред тога, град финансира и удружења која остварују програме социјалне и здравствене заштите, за шта се издваја 15 милиона динара из буџета града. Град ће и убудуће издвајати средства за ове намене. Пре свега, желимо да будемо пријатељи својим суграђанима и да разумемо потребе свих, рекао је заменик градоначелника Блажа Кнежевић.

Град ове године издвојио пет милиона динара за лечење деце од ретких и тешких болести (Фото: Глас Подриња)


Прошле године град је реализовао 67 захтева за 55 деце, што значи да је за неку децу искоришћено право да се аплицира два пута.

Др Ана Пајичић (Фото: Глас Подриња)


Др Ана Пајичић, из Завода за јавно здраве, истакла је да се ретке болести јављају код мање од 5 људи на 10.000 становника, али да чине групу од чак 7.000 болести.

-Дијагностика таквих болести дуже траје. Лечење је такође компликовано, због пореба одлазака у иностранство ради додатног лечења. Влада Република Србије је у децембру 2019. године усвојила један документ који има за циљ да се убза дијагностика, убрза лечење и социјална заштита пацијената оболелих од ретких болести. Важно је да покушамо да подигнемо свест људи о присуству ретких болести, које нису невидљиве и постоје у читавом свету. Наследне су у око 80 одсто случајева и јављају се углавном одмах по рођењу или у раном детињству. Важно је открити их што пре како бисмо се борили са њима, рекла је др Ана Пајичић.

Мирољуб Николић (Фото: Глас Подриња)


Мирољуб Николић, директор Каритаса Шабац, сматра да је важно да се читаво друштво уједини око оваквих тема, због тога што ретке болести, поред здравствених, имају и социјалне импликације на животе људи.

-Особе са ретким болестима често су изложене стигматизацији, немогућности укључивања у друштво, професионалног обављања радњи... Због тога је битно да омогућимо да услуге у заједници буду доступне људима са ретким болестима. По дефиницији Светске здравствене организације, здравље није само недостатак болести, него и благостање у материјалној, економској, социјалној сфери, рекао је Мирољуб Николић.
Глас Подриња

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa