Инфо

6. март 2023.6. мар 2023.
Фото: pixabay

Фото: pixabay

Причамо о екологији

Куда са лековима чији је рок употребе одавно прошао?

Један од глобалних проблема представља неправилно одлагање отпада, уједно и његово разврставање на самом извору настанка
Отпад јесте сваки предмет или материја коју власник више не употребљава или намерава да је одбаци. Један од глобалних проблема представља неправилно одлагање отпада, уједно и његово разврставање на самом извору настанка. Просечно становник у граду Шапцу произведе око 1,1 кг отпада у којем се налазе папир, отпад од хране, баштенски отпад, ПЕТ амбалажа,...

У сваком граду, па и у нашем постоје одређене канте за одлагање скоро сваке врсте отпада, почев од папира, пластике, стакла, отпад од хране и друго. С обзиром на то да не постоје одређене мере за разврставање осталог отпада односно оног опасног дела, попут старих телефона, батерија, рачунара, таблета и лекова чији је рок употребе прошао, сматрам да сваки грађанин може преузети иницијативу да у свом домаћинству може разврставати отпад, поготово онај који садржи токсичне материје које могу загадити целокупну животну средину.

Зашто је важно разврставати отпад?
Отпад се, према Каталогу отпада, разврстава у двадесет група у зависности од места настанка и порекла. Јако је вазно разврставати отпад поготово неопасан од опасног дела. Чист пример разврставања отпада јесте што се одређене материје односно делови отпада могу рециклирати и поново употребити. Од искоришћених чепова са флашица, можемо добити ортопедска помагала за особе са инвалидитетом.

Занимљиво питање постављено је и у мојој средини: “Шта са лековима чији је рок употребе прошао?” На то питање добила сам одговор од неколико људи: “Бацити га уједно са комуналним отпадом” или “ Искористиће се у друге сврхе!” .


То ме је оставило у великом чуду, где сам се запитала где се тај отпад може одлагати. Адекватан одговор сам добила од појединих апотека у Шапцу, где су ми рекли да се код истих може одложити.

Неадекватно управљање отпадом представља један од највецћих проблема са аспекта заштите животне средине Републике Србије и искључиво је резултат неадекватног става друштва према отпаду. Екологија нам је јако важна, шато због нас самих, а уједно и због наших најмилијих у будућности. Свако од нас жели да живи и развија се у што здравијој средини, зато је важно обратити пажњу и на глобални проблем разврставања, као и прекомерне количине отпада.

Не желиш да се развијаш у загађеној средини? Почни од себе, разврставај отпад на правилан начин!


Ауторка Мина Ђурковић
Фото: Pixabay


Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa