Инфо

12. март 2023.12. мар 2023.
Бета

Бета

Мали: Са растом цена борићемо се и наредних месеци јер велики део инфлације увозимо

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће проценат раста пензија ове године бити двоцифрен, а да ће се тачан износ знати до јесени.

Мали је рекао да ће у септембру Србија у договору са Међународним монетарним фондом (ММФ) "имати тачну рачуницу, усклађену са швајцарском формулом", која ће као параметре нивоа раста пензија узети раст плата и ниво инфлације.

На питање да ли се од марта очекује успоравање инфлације, како је раније најавиљивано, Мали је одговорио да је инфлација "увезена" и да су се "светски економски проблеми прелили и на тржиште Србије која је уско повезана са економијом Европске уније која је највећи спољнотрговински партнер.

"Оптимиста сам, али се у проценама и плановима увек водим песимистичним прогнозама, како би се анулирали додатни негативни ефекти евентуалног погоршања параметара. Сви трпимо последице, то је неизбежно", рекао је Мали и додао да "Србија успева да грађанима умањи ефекте инфлације повећањима плата и пензија".

Поводом професионализације јавних предузећа, што је део и агенде са ММФ-ом, Мали је рекао да је у припреми закон о управљању привредним друштвима, који је у децембру прошао јавну расправу и сада су у току усаглашавања.

"Очекујем да се предлог закона нађе пред владом у првој половини ове године, а по његовом коначном усвајању ћемо коначно, надам се, решити ово важно питање", казао је Мали.


Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa