Инфо

18. март 2023.18. мар 2023.
Глас Подриња

Глас Подриња

У Кленку обележена годишњица стрељања народног хероја Вере Благојевић

У организацији МО СПС Кленак, у сарадњи са Градом Шапцем и општином Рума, данас, 18. марта, обележена је 81 година од стрељања народног хероја Вере Благојевић и више од 1200 Шапчана, Јевреја и Рома на месту званом Шицара.
Радослав Витомировић, члан МО СПС Кленак/Глас Подриња

- Крајем септембра 1941. године, после удруженог напада партизана и четника на Шабац, Немци су вршили масовна хапшења у Шапцу и околним селима. Ухапшене су отерали у шабачки логор, а одатле у неколико махова на Грабовачки пут и Шицару, где су их стрељали. Постоје четири гробнице на Грабовачком друму и три на Шицари. Крајем 1941. и почетком 1942. године, тамо је стрељано између 1.200 и 1.300 родољуба, деца, Јевреја, Рома, бораца Мачванског партизанског одреда, а на данашњи дан, 18. марта 1942. у групи од шездестак родољуба, стрељана је Вера Благојевић, студент медицине, ћерка шабачког адвоката Јове Благојевића, истакао је Радослав Витомировић, члан МО Кленак и позвао присутне да минутом ћутања одају поштовање, захвалност и почаст стељаним жртвама фашизма и народном хероју Вери Благојевић.
Одавање почасти жртвама фашизма/Глас Подриња

Због чињеница да је једна трећина пута према спомен-обележју Вере Благојевић на Шицари непроходна за аутомобиле, церемонија полагања венаца обављена је у центру села.
Полагање венаца/Глас Подриња

Венце су положили: делегација СУБНОР-а Шабац и Рума, представници Града Шапца, представници Градског одбора СПС Шабац, делегација Општинског одбора СПС Рума, Удружење војних пензионера Шапца, представници Савета МЗ Кленак, организација резервних војних старешина Града Шапца и чланови Месног одбора СПС Кленак.
Зоран Здравковић, члан Градског већа Шабац

Члан Градског већа Шабац, Зоран Здравковић, захвалио је мештанима Кленка на чувању сећања на жртве и хероје прошлог рата.
- Данас се са поштовањем сећамо родољуба који су своје животе дали у борби против фашистичког окупатора. На Шицари су се десили најстрашнији злочини. После страшне тортуре, са поломљеног туком, на стратиште је довезена и Вера Благојевић. Данас је важно да чувамо поруке које носе ова места, јр је то лекција која се не сме заборавити. Град Шабац негује културу сећања. Спремни смо да, у договору са општином Рума и МЗ Кленак, учествујемо у обнову овог обележја, истакао је Здравковић.
Глас Подриња

Након полагања венаца, ученици О.Ш. „23 октобар Кленак“ припремили су пригодан рецитал, а два омладинца су, теренским возилом, однела венце и положили их на споменик народном хероју Вери Благојевић на Шицари.
Спомен-обележје народном хероју Вери Благојевић на Шицари
М.Ф./Глас Подриња

Најновији број

16. март 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa