Инфо

24. март 2023.24. мар 2023.
Фото: Министарство просвете

Фото: Министарство просвете

Почела пријава за бесплатне уџбенике које обезбеђује Министарство просвете

Министарство просвете обавештава родитеље ученика основних школа да и ове године обезбеђује бесплатне уџбенике и друга наставна средства из уџбеничких комплета, које су школе изабрале за школску 2023/2024. годину. Пријава се врши у школи до 10. априла 2023. године.

Школе ће преко разредних старешина и учитеља, путем успостављених канала комуникације, благовремено обавестити родитеље, односно друге законске заступнике ученика о процедури, неопходној документацији и роковима.

Право на бесплатне уџбенике за школску 2023/2024. годину имају следеће категорије ученика:

• Ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи)
• Ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану
• Ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, али имају потребу за прилагођавањем (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат)
• Ученици основних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему образовања и васпитања
• Ученици са изузетним способностима који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану са проширеним и обогаћеним садржајима, односно по ИОП-у 3
• Ученици првог и другог разреда који су глуви, а којима су потребни прилагођени уџбеници у електронском формату, са видео садржајима на српском знаковном језику.


Комплети уџбеника које обезбеђује Министарство су:

• У првом циклусу (1- 4. разреда) основног образовања и васпитања, за предмете математика, српски језик/матерњи језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмет;
• У другом циклусу (5-8. разреда) основног образовања и васпитања, за предмете математика, српски језик и књижевност/матерњи језик, односно српски језик/матерњи језик, први страни језик, географија, историја, хемија, физика и биологија.


Министарство просвете Програм бесплатних уџбеника спроводи од 2011. године у циљу додатне подршке ученицима из осетљивих категорија, али и подршке надареним ученицима.

Имајући у виду важност доступности образовања за све, Министарство обезбеђује бесплатне уџбенике на језицима националних мањина за наведене категорије ученика.


За набавку бесплатних уџбеника Министарство је у буџету за ову годину обезбедило 720 милиона динара, а право на бесплатне уџбенике прошле године остварило је 88 000 ученика.
Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa