Инфо

28. март 2023.28. мар 2023.
Професори Прве гимназије из Словеније у Шабачкој гимназији (Фото: Глас Подриња)

Професори Прве гимназије из Словеније у Шабачкој гимназији (Фото: Глас Подриња)

Професори Прве гимназије у Цељу у посети Шабачкој гимназији

Професори Прве гимназије из Цеља у Словенији од понедељка до петка бораве у петодневној посети Шапцу. У оквиру међународног пројекта размене добре педагошке праксе Еразмус плус, у Шабачкој гимназији се упознају са различитим школским и ваншколским активностима. У уторак су присуствовали споју три предмета- математике, хемије и психологије „Комплекси“, часу на коме у интерактивној представи коју су припремиле мастер педагог Биљана Дробњак и професорка хемије Радмила Вучић учествује цело одељење.

Како је објаснила Дробњак, не користе се савремена наставна средства, јер су желели да ученици на овим активностима буду посматрачи и слушаоци.
Биљана Дробњак (Фото: Глас Подриња)

-Користимо чула без употребе савремених технологија, да их вратимо неким другим методама, као што је експеримент у настави, учење по моделу. Професори бораве код нас до петка, 31. марта. Директор није први пут у Шапцу, док колегинице јесу. Били су у Француској и Шпанији, ми смо трећа гимназија коју посећују и у овај пројекат улазимо преко њих као сарадници. У Цељу постоје три гимназије и то је једна од најбољих школа у Словенији. Разговарамо о предметима, стручној спреми професора. Психолог Леа Горњак и ја направићемо паралелу између наших активности и тако пронаћи сличности и разлике. Настава је кабинетска као код нас, слични су нам предмети, као и број ученика. То је прилика за размену добрих примера педагошке праксе- навела је Дробњак.


Поред Француске, Шпаније и Мађарске, Србија је на мапи земаља које обилазе професори престижне словеначке гимназије.
др Антон Шепетавц (Фото: Глас Подриња)

-Ми смо стари пријатељи који се добро разумеју. Били смо у Шапцу 2018, Шапчани су били код нас 2017. и 2019. године, а корона је на неко време прекинула ту сарадњу. Сад смо ту и у оквиру европског пројекта пратимо наставу и начин рада, што ће и они радити кад дођу код нас. Сматрам да је то веома корисно. Увек прво гледамо какви су ђаци, а они су дисциплиновани, добри, пажљиво слушају и лепо раде. Јасно је да у погледу техничке опремљености школе у Србији нису као у Словенији, будући да се код нас много више средстава издваја за образовање. Ипак, професори се веома залажу да наставу реализују на што бољи начин, што мислим да је најбитније у свакој образовној установи- истакао је професор француског и словеначког језика, директор Прве гимназије у Цељу, др Антон Шепетавц.
.

Планирано је да током боравка у Шапцу до петка, 31. марта, посете Музеј, Библиотеку, Туристичку организацију града Шапца, Канцеларију за младе, Центар за стручно усавршавање и КУД „Абрашевић“.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa