Инфо

30. март 2023.30. мар 2023.
Ученици Биотехничке школе из Марибора у Шапцу (Фото: Глас Подриња)

Ученици Биотехничке школе из Марибора у Шапцу (Фото: Глас Подриња)

Ученици Биотехничке школе из Марибора у посети Средњој пољопривредној школи у Шапцу

Ученици Биотехничке школе из Марибора од понедељка су у посети Шапцу. Истовремено, ђаци шабачке Средње пољопривредне школе бораве у том граду у оквиру вишегодишње сарадње и ученичке размене две образовне установе.

Ученици са ђацима из Србије (Фото: Глас Подриња)

-Сваке године у пролеће дешава се размена наших и њихових ђака. Увек су у питању различити смерови: пољопривредни, ветеринарски, прехрамбени техничар, хортикултура. Ове године је дошло пет ветеринарских и један пољопривредни техничар из Словеније. Цела сарадња већ годинама уназад се базира на културно- историјској и стручној размени. Обилазе праксу, наставу, учествују на нашој практичној настави, упознају град и околину, манастире, расаднике. Били су у Београду, данас идемо у Нови Сад. На крају правимо паралелу у начину производње код њих и код нас- навео је професор биологије у Средњој пољопривредној школи у Шапцу Жељко Eлор.


Додао је да је основна разлика у томе што је у Словенији виноградарство примарна грана пољопривреде, док код нас доминирају сточарство, ратарство и повртарство.
Жељко Елор (Фото: Глас Подриња)

-Њима је занимљиво да виде оно што се код њих не ради у тој мери, све остало је мање- више исто. Били су на ветеринарској пракси, вежбама из хирургије и ветеринарски техничари су равноправно са нашим ђацима учествовали у раду- објаснио је Eлор.


Професорка Биотехничке школе у Марибору Сандра Гостич нагласила је да им се допада у Шапцу.

-Видели смо много тога, данас смо овде на школској економији, деца су јахала, применила су нека практична знања. Истовремено, ваши ученици бораве код нас у Марибору. Изузетно је важно што смо у прилици да на овај начин разменимо искуства. Имамо много сличности, а има и разлика, тако да можемо нешто да научимо и видимо из сваке нове посете и врло смо задовољни што имамо такву могућност- подвукла је Гостич.

Сандра Гостич (Фото: Глас Подриња)

Поред стицања нових познанстава, Зала Поточник је имала прилику да се опроба у јахању.

-Јашем годинама и то ми није прво искуство те врсте, али научила сам нешто ново, јер ми је овај инструктор јахања показао друге технике од оних које сам до сада знала. Одушевљена сам свиме што смо видели. Ово је прилика и да стекнемо нова пријатељства и познанства, будући да смо разговарале и упознале се са ђацима у Дому ученика- рекла је Зала.


Посету Шапцу завршавају у суботу, док ђаци из Србије у Словенији бораве од недеље до петка. Поред овог, Пољопривредна школа већ годинама ради Еразмус пројекте к1 и к2. Група ученика, са два професора, у оквиру двогодишњег пројекта, од среде до недеље борави у Пољопривредној школи у Француској.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa