Инфо

30. март 2023.30. мар 2023.
Марко Петровић, др Јасмина Станковић, Славиша Ковач(Фото: Асоцијација Дуга)

Марко Петровић, др Јасмина Станковић, Славиша Ковач(Фото: Асоцијација Дуга)

Панел дебата Асоцијације Дуга:

Међугенерацијска сарадња - Значај имунизације за све генерације

Глобална Пандемија изазвана вирусом Kовид 19 након три године полако јењава, свет се враћа нормалним токовима, али питање имунизације остаје кључно у временима која долазе. Вакцина остаје моћно оружје и савезник у борби против вируса, заразних болести и потенцијалних епидемија.

Иако су јој медицински радници и наука доделили епитет "изум века" бројне дезинформације, недоумице пратиле су вакцину против Цовид 19. Од пристизања првог контингента у Србију у децембру 2020. године није протекао дан без преиспитивања квалитета, безбедности, делотворности вакцине.

Како би отклонили неке од недоумица везаних за имунизацију и нову бивалентну вакцину полазници Академије за омладинске лидере у оквиру пројекта „Шабац град по мери младих“, организовали су панел дебату за најстарије суграђанке и суграђане.

Иако су се старије Шапчанке и Шапчани исказали као ревноснији у домену имунизације, највише из страха од непознатог вируса, нова сазнања о вакцинама била су подстицај да се одазову сусрету и поделе своја искуства.

-Веома лепо од младих људи што су се сетили да организују овако нешто. Значило нам је да чујемо савете докторке Јасмине Станковић. Вакцинисала сам се, али нисам знала за нову вакцину – изјавила је Шапчанка.

Директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац др Јасмина Станковић појаснила је разлику између бивалентне вакцине и оне до сада апликоване.

-Бивалентна вакцина је направљена употребом технологије информационе РНК и садржи оригинални, вухански сој и модификовани БА1 омикрон сој. Примењује се као бустер доза код особа старијих од 12 година које су раније примиле само примарну серију (две дозе вакцине) или једну или 2 бустер дозе вакцине против Kovid-19. Бивалентна вакцина се даје након најмање три месеца од последње примљене дозе вакцине против Kovid-19 или код потпуно вакцинисаних особа које су прележале Kovid-19 обољење. Може се применити као бустер доза код свих особа без обзира на то коју врсту вакцине су примиле претходно. Треба да будемо опрезни, вирус није нестао, још увек је присутан- рекла је др Станковић.

Председник Управног одбора Асоцијације Дуга и панелиста Славиша Ковач изнео је податке о истраживању о младима и вакцинацији против Kovid-а 19 које је спроведено на узорку од око 1200 младих, од стране Канцеларије за младе Града Београда и Фактор Плус организације, где је свега 15% било вакцинисано (приближно 180 младих).

-Као главни разлог за вакцинацију млади наводе жељу да заштите своје најближе, најрањивије, баке, деке, родитеље и чланове породице, а затим и жељу за спречавањем тежих последица, односно да би се лакше изборили са самим вирусом. Они који се нису вакцинисали као разлог најпре су истакли непознат састав вакцине и брига због ефеката вакцине, забринутост да ли ће моћи да имају потомство и друго. Свакако, Цовид није ишчезао и морамо бити одговорни према свом и здрављу својих најближих – истакао је Славиша Ковач.

Оно што је заједничко свим генерацијама, без обзира на године је разлог вакцинације, а то је страх за своје и здравље блиских људи.


Психолог Марко Петровић и учесник пројекта „Шабац, град по мери младих“ верује да су сусрети младих и старијих значајни, јер "руше" баријере. Устаљене предрасуде о неразумевању генерација.

-Видимо да без обзира колико имате година, имамо сличне страхове и осећања. Мислим да је добро да више разговарамо о различитим темама. Можда би неки наредни сусрет мога да буде о искуствима током пандемије, периоду излованости и последицама физичке и социјалне дистанцираности.


У наредном периоду учеснице и учеснице поројекта, организоваће још три панел дебате о важним темама за младе и локалну заједницу. Циљ је да се млади активније укључе у друштвене процесе, оснаже, како би постали доносиоци одлука и активне грађанке и грађани друштва. Панел дебата је организована у оквиру пројекта "Шабац, град по мери младих који Асоцијација Дуга партнерски спороводи у сарадњи са Гласом Подриња у оковиру програма Београдске отворене школе "Млади и медији за демократски развој" уз подршку Краљевине Шведске.



Аутор: Асоцијација Дуга, а текст можете прочитати на сајту Асоцијације Дуга на следећем линку

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa