Инфо

13. април 2023.13. апр 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Треће место за ученичку компанију из Шапца

Валентина Ивановић, Ђорђе Ранковић, Бранислав Марковић, Лазар Дикосавић и Алекса Стефановић су „Under Our Wing“
Ученичка компанија „Under Our Wing” из Техничке школе у Шапцу освојила је треће место на Регионалном такмичењу ученичких компанија југозападне Србије коју организује Достигнућа младих у Србији, уз сарадњу и финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID), NCR фондације и Министарства просвете.

Шапчани су за производ своје компаније, 3Д штампане биоразградиве кућице за птице модерног дизајна, освојили треће место и пласирали се у даљи ток такмичења који ће бити у мају ове године у Београду са победницима осталих регионалних такмичења (Војводина, централна и југоисточна Србија, и Београд) и тада се борити за титулу националног победника и представника Србије на европском такмичењу најбољих ученичких компанија које ће бити одржано у јулу ове године у Истанбулу.

Предузетнички дух Шапчанки и Шапчана


„Under Our Wing“ чини пет ученика четвртог разреда, а идеја за учешће у надметању је потекла од професорке елктро групе предмета Татјане Досковић.

-На почетку школске године смо одабрали чланове тима, тј. Ученичке компаније. Веома брзо су схватили концепт, те смо већ у новембру имали регистровану компанију код Достигнућа младих. Мислим да смо то учинили међу првима у Србији, а финални број био је око 140 - појашњава Татјана и додаје да је концепт осмишљен тако да су ученици носиоци компаније, а да је професор ментор који их усмерава по потреби.

Биоразградиве кућице за птице


Валентина Ивановић, Ђорђе Ранковић, Бранислав Марковић, Лазар Дикосавић и Алекса Стефановић су „Under Our Wing“.

Валентина: Важно нам је било да искористимо свој глас како би подигли свест о очувању природе и питицама. Оне у градским срединама све мање имају природна станишта, те гнезда праве на местима која нису безбедна за њихове птиће и често људским немаром буду уништена. Наша кућица може да им буде дом.

Ђорђе: Свесни смо да су птице угрожене, и да им је потребна помоћ. Полако нестају њихова природна станишта, те смо имали намеру да спојимо могућност 3Д штампе са бригом о природи и средини у којој живимо. Такмичење је било изазовно, али одлично искуство. Видели смо друге компаније што нам је помогло да неке ствари сагледамо другачије и будемо још бољи.

Бранислав: Иако похађамо Техничку школу желели смо да се опробамо у предузетништву. Како школа поседује 3Д штампач идеја је била да наш производ буде везан за 3Д штампу. Све смо радили тимски и бирали најбоља решења која смо пренели на производ. Морам да признам да је такмичење било одлично искуство. Искористили смо прилику да склопимо нова пријатељства и да се боље упознамо са самом организацијом. Добили смо понуду да будемо алумнисти, јер смо сви матуранти.

Алекса: Током самог процеса имали смо више опција, модела, но финални се показао као најбољи. Ван школе истражујем и знао сам да је материјал биоразградив, што нам је било веома важно. Мислим да се све поклопило.

Лазар: Идеја је била добра, али смо од почетка знали да она мора да бити одржива и да се производ продаје. А само такмичење је било добра прилика за све нас, посебно део о алумнистима. То су некадашњи учесници који су сада део организације и учествују у припремама догађаја. Они ученичку компанију виде из потпуно другог угла, стичу нова знања и вештине за које сматрам да би нам свима биле значајне.
Еколошке кућице за птице (Фото: Глас Подриња)

Ученичка компанија негује тимски дух


Сваки члан тима има своје задужење и „радно место“, као у реалним компанијама. Истичу да су задужења настала спонтано, на основу њихових вештина, карактера и интересовања. Валентина је директорка продаје, Ђорђе директор маркетинга, Бранислав генерални директор, Лазар менаџер финансија и Алекса менаџер производње.

Учеснци имају прилику да кроз програм науче како функционише бизнис, те их ментори подстичу да развијају своје предузетничке идеје и реализују их на принципима реалних компанија.


Валентина: У оквиру своје позиције имам задатак да људе упознам са производом наше компаније и да га представим на сајмовима, изложбама како бисмо допрли до што већег броја заинтересованих и потенцијалних купаца.

Ђорђе: Кућице смо промовисали на Fb i IG профилима, јер сматрамо да ћемо тако допрети до више људи и утицати на њих да увиде колико су птице угрожене. Наравно, представили смо и свој производ.
Бранислав: Да би једна компанија успела потребно је да буде добро организована и да свако има своје задужење.

Лазар: Контрола буџета и трошкова је моје задужење. Као и праћење свих токова и реализација извештаја. Неки би рекли најдосаднији део.
Алекса: Производња кућица, њихова оптимизација и модели су део мог описа радних задужења у „Under Our Wing“.

Очекивања тима за мај су уједначена, желе да освоје прво место у Београду како би свој производ представили на међународном такмичењу у Истанбулу. Верују да могу бити најбољи, а можда и једног дана се отисну у предузетничке воде.

Тим Under our wing са менторком професорком Татјаном Досковић и директорком Техничке школе Бранком Милићевић(Фото: Глас Подриња)


Организација Достигнућа младих основана је 2005. године у Србији када је и започело спровођење програма у области предузетништва и финансијске писмености. Ученици добијају подршку у виду теоријске и практичне наставе, менторски програм, учествују на такмичењима, сајмовима.


M.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa