Инфо

17. мај 2023.17. мај 2023.
Да ли се здраво и правилно храните?
Причамо о здравој исхрани

Да ли се здраво и правилно храните?

Правилна исхрана је кључна за одржавање здравог живота, а ипак постоји много заблуда и митова који круже о њој
Желимо да скренемо пажњу на једну од најважнијих ствари које утичу на наше здравље - исхрану. Правилна исхрана је кључна за одржавање здравог живота, а ипак постоји много заблуда и митова који круже о њој.

Многи од нас верују да постоји једна универзална дијета која је идеална за све, али то једноставно није истина. Свако тело је јединствено и различито реагује на храну коју уносимо, тако да није увек мудро слепо пратити трендове у исхрани или савете пријатеља или познатих личности. Уместо тога, препоручујемо да обратите пажњу на своје индивидуалне потребе и прилагодите своју исхрану својим циљевима и здравственим потребама.

Друга заблуда која кружи у вези исхране је да је потребно избегавати одређене групе хране попут угљених хидрата или масти како бисте постигли своје циљеве у погледу тежине или здравља. Али овакво избегавање може бити контрапродуктивно, јер телу је потребно различите врсте хранљивих састојака како би оптимално функционисало.

Такође, важно је бити свестан да не постоји брзо решење или чаробна пилула за мршављење или одржавање здравља. Уместо тога, препоручујемо да се фокусирате на дугорочне навике које су одрживе и које ће вам помоћи да постигнете своје циљеве на здрав начин.

Укратко, желимо да нагласимо да је правилна исхрана кључна за одржавање здравог и функционалног тела. Препоручујемо да обратите пажњу на своје индивидуалне потребе и прилагодите своју исхрану својим циљевима и здравственим потребама. Такође, потрудите се да будете информисани о заблудама које круже око исхране и да не верујете у брза решења или чаробне пилуле. Са правилном исхраном и дугорочним навикама, можете постићи своје циљеве на здрав и одржив начин.

Правилна исхрана је важна због многих разлога. Овде су неки од њих:

Одржава здравље


Правилна исхрана може да помогне у одржавању оптималног здравља и спречавању различитих здравствених проблема, укључујући гојазност, дијабетес, кардиоваскуларне болести, висок крвни притисак и друге болести.

Пружа енергију


Исхрана богата храњивим материјама може да обезбеди телу енергију која му је потребна за обављање свакодневних активности, као и за спорт и физичку активност.

Јача имунитет


Исхрана богата храњивим материјама, укључујући витамин Ц, витамин Е и цинк, може да помогне у јачању имунолошког система и спречавању инфекција и болести.

Помаже у одржавању здраве телесне тежине


Правилна исхрана може да помогне у одржавању здраве телесне тежине, што је важно за спречавање гојазности и других здравствених проблема који су повезани са прекомерном телесном тежином.

Побољшава расположење


Исхрана богата храњивим материјама, као што су омега-3 масне киселине и витамин Б12, може да помогне у побољшању расположења и смањењу ризика од депресије.
Ово су само неки од разлога зашто је важна правилна исхрана. Уз то, добра исхрана може да утиче и на друге аспекте живота, попут лепоте коже, косе и ноктију, побољшања сна и општег здравља и благостања.


„Правилна исхрана за мене представља начин исхране који подразумева висок унос намерница богатих влакнима и протеинима, витаминима и минералима, односно воце и поврце, зитарице. Здраву исхрану видим као одређени баланс где свом организму дајемо све сто му је потребно, а токсине и непотребне масти елиминишемо. Уз то важан акценат се ставља на унос воде и максималну елиминацију пецива, белог брашна и fast food-а. Дијету сам покушала пар пута да држим и не иде ми. Не волим да будем гладна и не мислим да је то здраво. Дијете претежно подразумевају уношење само одређених намирница у зависности од врсте дијете наравно, а ја то видим као погрешно.

Најчешће се информишем на друштвеним мрежама, одређеним профилима људи за које мислим да имају знање и да су релевантни у области исхране.

Не мислим да знам јако пуно о исхрани, али сматрам да знам више од својих вршњака из окружења. У време када смо превише затрпани информацијама са свих страна, тешко је раздвојити исправно од неисправног и бити сигуран у тачност информација које ти неко презентује. У односу на оно шта нас привлачи и сматрамо занимљивим и корисним садржајем, бирамо и особе које ћемо пратити на друштвеним мрежама. Како оне дају слободу стварања садржаја и ширења информација свакоме ко има паметан телефон, врло често можемо чути разне неистине, и то не само из области исхране и здравља. С тога, критичко мишљење би требало бити укључено у процес информисања о стварима битним за нас живот и адекватно и правилно функционисање нашег организма, те бирати изворе иза којих стоји компетенција и знање.“ Тијана (23)

„Мислим да је за правилну исхрану кључ у умерености и изабалнсираности. Сви знамо да не треба да се преједамо и претерујемо са храном, али са друге стране стриктно држање строгих дијета и радикално искључивање одређене врсте намирница могу створи више проблема него користи. За наше здравље је важно да у већини случајева бирамо здравије и нутритивно богатије намирнице и да током дана унесемо довољно протеина, масти и угљених хидрата, као и минерала и витамина.

Као млађа сам у неколико наврата држала неколико различитих дијета, које су давале тренутне резултате, али чим бих престала вратила бих килажу. Проблем је био у томе што нисам заиста променила навике, већ сам након рестриктивне дијете наставила да се храним уобичајено.

Тема исхране и тренинга ми је веома интерсантна у последњих пар година, па се због тога трудим да се што више едукујем у том смеру. Информације налазим највише на интернету читајући разне чланке и портале и гледајући видее. Оно на шта обраћам пажњу приликом избора садржаја је аутор, битно ми је да иза текста и видеа стоји едукована и компетентна особа.“ Катарина (25)

Ауторка Марија Ивановић
Фото: Pixabay/Canva

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa