Инфо

3. август 2023.3. авг 2023.
Н. Росић (фото: Српски атлетски савез фб страна)

Н. Росић (фото: Српски атлетски савез фб страна)

Копљаши и погрешно тумачење правила

Од завршетка Првенства Србије у атлетици за сениоре, чији је домаћин било Краљево, протекло је пет дана, али ођеци не престају, као и нездовољство суђењем на истом. О ситуацији са спортским ходањем где је трка организована, а поедника није било већ смо писали, а дан касније у односу на њу, у недељу, организовано је и надметање копљаша. Овде постоје освајачи медаља, но притужбе на суђење, односно на тумачење правила од стране појединих арбитара.

Освајачи медаља: Росић, Самац, Брековић (фото: Српски атлетски савез зв. фб страна)


Шампион Србије је постао Ведран Самац, члан екипе Срем из Сремске Митровице, вицешампион је члан екипе "Спринт" из Бадовинаца Никола Росић, док је бронзу заслужио Никола Брековић из београдског "Кошутњака". Ипак, у сећању такмичара остаје тренутак упозорења које су добили због наводног кршења правила.

Како истиче тренер у бадовиначком "Спринту" Иван Ђинић, једна од судија, она која је и донела одлуке о дисквалификацији два ходача, опомињала је такмичаре током трајања дисциплине.

Поглед и правилник (фото. Српски атлетски савез зв. фб страница)


-Судије која је суспендовала целокупну дисциплину ходања, дошла на бацалиште 15 минута раније и обраћала се са опоменама све време трајања такмичења, а опаске је углавном упућивала Николи Росићу. Врхунац свега је била замерка да не гледа путању копља целим летом у току бацања, што опет говори о томе колико лоше тумачи члан 193. Атлетских правила где се такмичару забрањује да се окрене леђима линији избачаја пре самог избачаја, што би му омогућило неправедну предност - истиче Ђинић појашњавајући разлог за доношење овог правила и његов смисао.

-Пре се копље бацало из ротације и тако је бацано много даље него што је стадион дугачак, па је ово правило уведено, као и померање тежишта копља према напред у каснијим годинама развоја спортских резултата (светски рекорд од 104.80 на доста стадиона не би могао да се баци, па је ово учињено због безбедности свих учесника такмичења). Нажалост, наши врхунски шефови судијских комисија се нису ни бавиле атлетиком, а камоли проникле у суштину појединих правила. Важно је да исправљају криве Дрине у корист налогодаваца, а не у корист атлетике.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa