Инфо

18. август 2023.18. авг 2023.
СПЦ

СПЦ

Сутра (19. августа) је Преображење Господње

Сутра, 19. августа, обележава се један од дванаест највећих празника православних хришћана: Преображење Господње.

”Једнога дана, треће године Своје проповеди на земљи, Исус поведе апостоле Петра, Јакова и Јована и изађе с њима на гору Тавор да се моли Богу. Док се молио, Његово се лице измени и засија као сунце, а хаљине Његове постадоше сјајне и беле као снег. Тако се Он преобрази пред њима и показа део Своје божанске славе. Поред Христа указаше се Мојсије и Илија и разговараху с Њим о смрти која Га чека у Јерусалиму. Затим се спусти један сјајан облак и заклони их, “и гле, глас из облака говораше: ово је мој љубљени Син, који је по мојој вољи; њега слушајте.” (Јеванђеље по Матеју, 17;5)

Кад су апостоли чули глас Божји, уплашили су се и пали лицем на земљу. Исус им је пришао, додирнуо их и рекао:”Устаните и не бојте се!” Када су подигли очи, облака више није било. Видели су Исуса који је изгледао исто као пре.

Преображење пада увек у време Госпојинског поста. Зато је празнична трпеза увек посна, обогаћена рибом и вином. На крају Свете Литургије на Преображење служи се обред свештања грожђа.

Према народном предању, почињу да се преображавају и гора и вода, најављујући скору јесен. На Преображење се преображава лист у гори и камен у води, лишће почиње да жути и опада, а вода бива хладнија. Кажу да се на Преображење и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa