Инфо

20. септембар 2023.20. сеп 2023.
Pixabay

Pixabay

НБС: Преваре у вези с лажним анкетама банака на друштвеним мрежама

Народна банка Србије упозорила је грађане да не учествују у анкетама које су у има банака постављене на друштвене мреже уз награде у различитим износима, у замену за податке. Како су упозорили из НБС реч је о злоупотреби имена банака људи који крше закон у циљу добијања података грађана који ће бити злоупотребљени и који ће им омогућити приступ рачуну физичких лица.

фото: Н1


Народна банка Србије упозорава грађане на учесталу појаву лажних анкета у име банака на друштвеним мрежама Инстаграм и Фејсбук, где им се нуди награда у различитим износима (15.000 динара, 30.000 динара и др.) уколико попуне анкету и доставе одређене информације.

НБС указује да криминалци, након што путем анкете добију ове податке, могу да користе платне инструменте грађана и врше трансакције њиховим новчаним средствима, а грађани постају свесни преваре тек када им стигне порука о задужењу рачуна.

Народна банка Србије апелује на грађане да се воде логиком и никако не одају своје податке другим лицима – ако њихова пословна банка има намеру да им уплати одређена новчана средства, она свакако већ поседује податке о њиховом броју рачуна у тој банци, броју картице, као и друге податке...
, наведено је у саопштењу.

У случају да сте већ попунили сличну анкету, неопходно је да се без одлагања јавите својој банци и блокирате даље коришћење картице или апликације електронског односно мобилног банкарства. Након што сте обавестили банку о злоупотреби, даљи ризик извршења трансакција прелази на банку која вам је издала платни инструмент.
Д. Б.

Најновији број

7. децембар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa