Инфо

21. септембар 2023.21. сеп 2023.
Тим који је реализовао изложбу (Фото: Глас Подриња)

Тим који је реализовао изложбу (Фото: Глас Подриња)

Хоћемо ли на вашар?

Поставка "Традиција вашара у Србији" свечано је отворена у Народном музеју у Шапцу. Изложба је заједнички пројекат установа културе из Србије. Идеја је била да се кроз интересантну поставку прикаже историјат вашара.

На изложби су репродуковане фотографије, писана и аудио-визуелна грађа из фондаћова различитих институција.

-Током претходних деценија етнолози запослени у музејима су прикупили вредну грађу о најзначајнијим вашарима на нашим просторима, а многи то чине и данас. Ради се о архивалијама, фотографијама и видео записима насталим од средине 20. века до данашњих дана. Изложба „Традиција вашара у Србији“ настала је са идејом да се део ове грађе обједини и прикаже најширој јавности . Такође, жеља нам је била и да промовишемо праксу заједничког рада у области презентације културног наслеђа -истакла је координаторка пројекта Ивана Јовановић Гудурић.
Фото: Глас Подриња


У пројекту су учествовали Етнографски музеј у Београду, Музеј Војводине, Народни музеј Шумадије, Народни музеј Зрењанин, Народни музеј Ваљево, Народни музеј Зајечар, Народни музеј Крајине, Народни музеј Крушевац, Народни музеј Чачак, Народни музеј Шабац, Завичајни музеј Рума, Народни музеј Панчево, Завичајни музеј Параћин, Музеј Старо село Сирогојно, Завичајни музеј Књажевац, Историјски архив „Тимочка крајина“, Народни музеј Краљево, Музеј Понишавља Пирот, Музеј „Рас“ Нови Пазар, Историјски архив у Панчеву.

Поставка је отворена до 12. октобра.
Александра Јовановић и Ивана Јовановић Гудурић (Фото: Глас Подриња)


Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и јавног информисања Републике Србије.
Фото: Глас Подриња

Најновији број

7. децембар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa