Инфо

27. септембар 2023.27. сеп 2023.
Марија Лабовић (фото:Туристичка организација Србије)

Марија Лабовић (фото:Туристичка организација Србије)

ТОС: Број туриста у Србији повећан за 13 одсто

За првих седам месеци ове године, у односу на исти период прошле, број туриста у Србији повећан је за 13 одсто, а број ноћења за 16 одсто.

"Ово ће бити нова рекордна година за српски туризам", изјавила је данас директорка Туристичке организације Србије (ТОС) Марија Лабовић, која је на отварању 13. по реду "Туристичког форума Србије" у Нишу кистакла да, када су у питању инострани туристи, "растемо" и више од просека Европе.

"Према извештају Европске туристичке комисије, за првих пет месеци ове године, Србија је на првом месту по расту ноћења иностраних туриста, са растом од чак 27 одсто у односу на прошлу годину. За нама су Бугарска, Црна Гора и Турска", изјавила је Лабовић.

Према њеним речима Европа је тренутно на 95 одсто туристичког промета у односу на "предпандемијску" 2019. годину.

"Туристи су постали осетљивији на однос цене и квалитета и то је један од разлога повећаног броја туриста код нас", изјавила је Лабовић.

Она је казала да су од укупног броја туриста у Србији, 49 одсто страни и 51 одсто домаћи туристи, док близу 60 одсто ноћења остварују домаћи туристи.

Помоћник министра туризма Немања Радовић изјавио је на скупу да је туризам једна од грана привреде која у Србији највише напредује.

"Посебно инсистирамо на довођењу страних туриста. Тражимо начин да пребацимо тих 50 одсто", изјавио је Радовић.

Организатор "Туристичког форума Србије" је ТОС, који на овај начин обележева 27. септембар, Светски дан туризма.

Учесници скупа, запослени у локалним туристичким организацијама, током три дана трајања форума имаће прилику да се упознају са савременим трендовима у представљању и промоцији туристичке понуде Србије
ГП

Најновији број

30. новембар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa