Инфо

29. јул 2018.29. јул 2018.
Твитер и Фејсбук изгубиле петину тржишне вредности после лоших података о корисницима

Твитер и Фејсбук изгубиле петину тржишне вредности после лоших података о корисницима

(Бета-АП) - Твитер и Фејсбук, које су међу највећим друштвеним мрежама на свету, изгубиле су петину своје тржишне вредности после саопштавања разочаравајућих података о порасту корисника.

Деонице Твитера пале су јуче после објаве да је пао број њихових месечних корисника и упозорења да би тај број могао даље да пада наредних месеци.

Пад броја корисника од 20,5 одсто у Твитеру уследио је дан пошто је друштвена мрежа Фејсбук изгубила 19 одсто вредности у једном дану.

Твитер је навео да ставља дугорочну стабилност своје мреже испред раста броја корисника. То је, како се чини, довело инвеститоре у неприлику јер не могу да процене вредност највећих компанија у сектору на основу потенцијалног броја корисника.

Фејсбук је у среду упозорио да ће раст прихода компаније знатно да успори најмање до краја године а трошкови ће јако наставити да расту. Следећег дана вредност акција компаније забележиле су највећи пад у једном дану у историји Фејсбука.

Фејсбук се и даље суочава са великим проблемима од проблема приватности корисника до зависности од технологије и како решавати питање лажних вести и дезинформација, говора мржње и екстремизма на његовој мрежи.

Твитер је имао 335 милиона месечних корисника у другом кварталу, што је испод 339 милиона колико су предвиђали аналитичари на Вол Стриту и нешто мање у односу на 336 милиона колико је имао у првом кваталу. Ти подаци засенили су солидан пораст месечних корисника од три одсто у односу на претходну годину.

Компанија је навела да би број месечних корисника могао да настави да пада у трећем кварталу.

Иако је губитак вредности акција Твитера у петак био други најгори од када је компанија изашла на берзу 2013, укупна вредност деоница се дуплирала у последњих 12 месеци.

Твитер који је дуго критикован што дозвојава лоше понашање преко своје платформе почео је да рашчишћава лоше налоге, забрањујући оне који крше услове.

Твитер је јуче поновио да настоји да инвестира у "побољшању здравља јавног разговора" на својој платформи" и да је "дугорочно здравље" његовог сервиса приоритет у односу на број корисника.

У оквиру тих настојања Твитер је навео да је од маја њихов систем идентификовао и довео у питање више од девет милиона налога недељно који су потенцијално спам или аутоматизовани, што је пораст у односу на децембар 2017, када је идентификовано 6,4 милиона таквих налога..

Истовремено Твитер мора да убеди људе да је то привлачна платформа на друштвеним мрежама иако је сада Фејсбук као гигант у односу на њега.

Фејсбук има више од 2,23 милијради корисника а његове апликације Воцап (ЊхатсАпп), Инстаграм и Месинџер (Мессенгер) сваки има по милијарду корисника.

Вашингтон пост је проценио да је укупан број суспендованих налога на Твитеру у мају и јуну ове године био 70 милиона.

"Ми желимо да се људи осећају сигурно и да се слободно изражавају и покренули смо нове алатке да решимо понашање које искривљује или одвраћа од јавног разговора", рекао је генерални директор Твитера Џек Дорси.

Тржишна вредност Твитера пала је за више од шест милијарди долара јуче на око 26 милијарди долара. Инвеститори и поред пада вредности акција процењују да Фејсбук вреди 503 милијарди долара. Фејсбук је у четвртак изгубио 119 милијарди долара своје вредности.

Нето добитак Твитера у другом кварталу је износила 100,1 милиона долара после губитка прошле године у истом периоду. То је трећи узастопни добитак компаније.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa