Инфо

4. децембар 2023.4. дец 2023.
Мачва.инфо

Мачва.инфо

У Богатићу представљена књига "Заробљеник освете"

У сали Културно образовног центра у Богатићу, Марко З. Стојнић представио је свој првенац, књигу „Заробљеник освете“. Програм промоције употпунили су глумци Позоришта „Јанко Веселиновић“, а импресије о књизи изнео је књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков.

- Ова књига има обиље изазовних места за дубоко емотивно проживљавање појединачних ситуација, описа и слика, које ће вас довести до суза, ганућа и нужне запитаности, која никад није сувишна: Шта је човек и шта може да постане човек? Ако бисмо тражили именитеља за „Заробљеника освете“ он би био једним делом историјски, али и психолошко-антрополошки роман, јер се он истински бави најдубљим основама човекове конституције, психо-емотивне, и његове могућности да се у животу реализује. Ово је једна сугестивна, узбудљива, занимљива прича, почета из средине замишљене трилогије, о човеку и његовој судбини, истакао је Аћимовић и додао да је начин на који је књига писана сличан филмско-сценичном низању слика и сцена - Такав је тип нарације, кинематографски.

Аутор Марко З.Стојнић навео је да верује да у себи носи потенцијал да постане писац и истакао да је прича коју је сместио међу корице овог романа у њему сазревала годинама.
- Почело је као прича, додавао сам полако ликове, плео радњу и схватио да имам довољно идеја да напишем роман. Како сам даље разрађивао фабулу, јасно су се издвајале три целине које могу да буду приче за себе, али истовремено и једна велика повезана прича. Тако је настала идеја о трилогији. Радња се одвија у дванаестогодишњем периоду, годинама које су на неки начин украдене главном јунаку, а током којих је прошао кроз рат, заробљеништво и служење војног рока. Љубав, као најснажнија постојећа покретачка сила, провлачи се кроз сва три дела, рекао је аутор.

Роман који је представљен, прати младог мачванског партизана Стојана, заробљеног након што је рањен у Богатићу 1944, на самом крају рата. Њега и стотине мачванских цивила воз транспортује у логор Дахау. Заробљеништво из немачког логора наставља се на једној фарми где је додељен као радна снага, а завршава у руском затвору. Све недаће које су га задесиле успева да издржи захваљујући томе што у њему кључа жудња за осветом за мучење и смрт жене коју је волео. Пут који га води до Минхена и назад, преко Инсбрука, Венеције и Трста, донеће му, осим мука, и необична познанства, непредвиђене ситуације и неке лепе тренутке када живот осенчен болом накратко буде милостив.
- У мени се као кохезија свега што сам чуо, прочитао и доживео током живота са једне стране и судбине мог деде по мајци, Драгића Дукића са друге стране, родила идеја за књигу. Књига није биографија мог деде, али он јесте прошао кроз рат на један специфичан начин који је донекле инспирисао моје писање. Надам се да ћете у читању ове књиге уживати макар упола колико сам ја уживао док сам је писао, истакао је Стојнић.
ГП

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa