Инфо

6. децембар 2023.6. дец 2023.
Симболични гест пажње (фото: Глас Подриња)

Симболични гест пажње (фото: Глас Подриња)

Волонтери највећа снага Црвеног крста

Међународни дан волонтера је петог дана децембра, али Црвени крст обележава читаве седмице дане посвећене волонтерима, као ослонцима ове организације. Међу волонтерима нема хијерархије и не постоји мањи и већи допринос, сваки је важан и сваки је део без кога се не може.

Волонтери највећа снага ЦК (фото: Глас Подриња)


-Највећи мотив за прикључење Црвеном крсту био је мој деда, добровољни давалац крви. Нисам у могућности да наставим с том традицијом, али сам одлучила да помогнем на овај начин. Волонтерски рад даје додатну енергију и видим себе и у будућности у оваквом раду - појаснила је личне разлоге за волонтеризам Валентина Палажевић, волонтерка ЦК из Прова.

Традиционална признања додељена су за 11 особа. Претходне године су захвалнице углавном припале младим волонтерима, а ове су симболична признања намењена старијим волонтерима. Осам добитника је примило захвалнице, још троје је било спречено.

- Не постоје довољно велике речи захвалности свима који у свом благостању мисле на оне који га немају. Овај труд је вредан великог поштовања и част нам је што сарађујемо са оваквим људима - истакао је др Мирослав Поповић, председник ЦК Шабац.

Волонтери снага ЦК (фото: Глас Подриња)


У свету је регистровано више од 17 милиона волонтера. Шабачки Црвени крст има базу од 800 волонтера, од којих су 280 активни, док су остали спремни да помогну када околности то захтевају. У време поплава 2014. 24 часа је било доступно више од 1.000 волонтера.

-То су људи који своје време, енергију, знање улажу где год је потребно без било какве материјалне потпоре за добробит заједнице. То је понос свих. Највећи део волонтера то остаје докле год је у могућности што говори колико то звање доноси и лично испуњење - рекао је Славко Радовановић, секретар ЦК Шабац.

Као и претходне и ове године ЦК Шабац је једна од организација која је остварила најбоље резултате у Србији у броју прикупљених јединица крви за потребе Института за трансфузију.

-Задовољство ми је да кажем како смо и током 2023. године премашили број од 3.000 сакупљених јединица крви што је велико остварење. Заслужили смо и ове године награду Републичког института за трансфузију Србије које ће нам бити уручено 15. децембра у Скупштини Града Београда. Велико хвала свима који су били део наших акција и који су најзаслужнији што смо поново добитници вредног призања
.
Д. Б.

Најновији број

22. фебруар 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa