Инфо

2. август 2018.2. авг 2018.
У Румунији због афричке куге убијено више од 49.000 свиња

У Румунији због афричке куге убијено више од 49.000 свиња

(Бета) - У Румунији је од почетка године због агресивног ширења афричке свињске куге убијено више од 49.000 свиња, а регистрована су 524 случаја избијања болести, од којих 521 у домаћинствима и три у привредним субјектима, саопштиле су надлежне румунске ветеринарске власти.

Представници Националне санитарне ветеринарске управе (АНСВСА) рекли су да је у Румунији од 9. јуна ове године забележена "веома агресивна еволуција свињске куге".

Председавајући АНСВСА Геронимо Радуку Бранческу рекао је да је у целој земљи од почетка године усмрћено 49.815 свиња, да је погођено 14 локација на северо-западу и 80 на југо-истоку земље, где је тренутно најозбиљнија ситуација у округу Тулча, пренео је данас румунски пословни портал АЦТмедиа.еу.

"Јуче је било годину дана од избијања свињске куге у Румунији, која се споро развијала у северо-западном делу земље где и данас имамо под контролом све погођене локације. Али, од 9. јуна еволуција је веома агресивна у југо-источном делу Румуније, и долази из природног резервата Делта Дунава, што је експлозивна ситуација која генерише стање епидемије", рекао је Бранческу на јучерашњој конференцији за новинаре.

Званичници су рекли да су румунске власти предузеле мере за наџор, контролу и сузбијање ширења болести.

Румунски министар пољопривреде Петре Даеа затражио је средином јула у Бриселу финансијску помоћ за румунске пољопривреднике који трпе губитке због афричке куге и драстичних мера неопходних за њено сузбијање, пренели су румунски медији.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa