Инфо

6. јануар 2024.6. јан 2024.
Званична фб страница председника општине Богатић

Званична фб страница председника општине Богатић

Општини Богатић уручен ручно ткани ћилим

Општина Богатић је од јуче богатија за ручно ткан ћилим, онакав какав је некада у Мачви скоро свака кућа имала и који је био обавезан део девојачке спреме.

- Јуче су нам га уручиле чланице Градске организације инвалида рада Шапца, чији рад помажемо, на обострано задовољство. На њему су традиционални мотиви из овог краја, а оно што му даје посебну вредност јесте податак да га је ткала искусна ткаља Споменка Илијашевић из Бадовинаца, која је, нажалост, пре неколико дана и преминула. Није дочекала да ћилим стигне до Општине Богатић, али ћемо захваљујући раду који нам је оставила у аманет помињати њено име и чувати традицију. До отварања мачванског музеја, овај вредан експонат, реплику традиционалног мачванско ћилима чуваћемо у згради СО Богатић и користићемо га у свакој прлици када треба представити оно чиме се поносимо, каже председник општине Богатић Милан Дамњановић.

"Ћилими намењени миразу нису имали крај, јер се невести пружала могућност дa настави његово ткање, што јој је, према веровању, доносило срећу и на неки начин било гаранција да ће вечно остати у свом новом дому. Ћилим је, као материјална баштина Србије заштићен географским пореклом, па је и ткан ручно преденом вуном из Мачве, а за његову израду је било потребно два месеца", наводи се на званичној фб страници председника опшине Богатић.
ГП

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa