Инфо

10. јануар 2024.10. јан 2024.
Лаза Лазаревић (фото: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Laza_Lazarevi%C4%87.pdf)

Лаза Лазаревић (фото: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Laza_Lazarevi%C4%87.pdf)

Годишњица смрти Лазе Лазаревића

Познати српски лекар, писац, рођени Шапчанин, Лаза К. Лазаревић завршио је свој кратки живот на данашњи дан, 10. јануара, пре 133 године. Преминуо је велики Лаза са непуних 40 година у Београду. У том тренутку је већ познат писац и лични лекар владара Србије краља Милана Обреновића.

Рођен је у Шапцу 1851. године. Родна кућа налазила се у данашњој Господар Јевремовој, преко пута Градске управе, односно места где је био дом управо Јеврема Обреновића. Споменик посвећен Лазаревићу налази се испред места родне куће. Иако је рано остао без оца, од њега је наследио љубав ка писаној речи. завршио је у Шапцу основну школу и четири разреда гимназије. У Београду уписује Правни факултет, а потом добија стипендију за студије медицине у Берлину. Студије је прекинуо због добровољног учешћа у Српско-турском рату где је и одликован за храброст као део медицинског тима на фронту. Након примирја се вратио студијама и успешно их привео крају.

Споменик у Господар Јевремовој (фото: Глас Подриња)


Постао је први лекар Опште државне болнице у Београду по повратку у отаџбину. Уз лекарски позив остао је пасионирани поклоник књижевности и сам писац. написао је десет завршених и осам недовршених приповетки. Годину дана пре смрти је именован за личног лекара Милана Обреновића. Сахрањен је у Београду. Био је члан Српске академије наука. Непосредно пред смрт је награђена приповетка "Он зна све".

У родном граду по њему име носи Општа болница, једна основна школа, једна улица, а више деценија постоји и награда за најбољу необјављену приповетку у организацији Културног центра.
Глас Подриња

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa