Инфо

12. јануар 2024.12. јан 2024.
О. П. Густавсон (фото: By Sven Mandel - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85870235)

О. П. Густавсон (фото: By Sven Mandel - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85870235)

Упознајте Бјоргвина Пала

Рукометна ррепрезентација Србије дуелом против Исланда стартује вечерас (18 часова) на Европском првенству у Немачкој. Осим што је дуел против Исланда можда и најважнији у борби за други круг и за олимпијске квалификације, сви љубитељи рукомета ће моћи да упознају путем малих екрана једног аса кога ће моћи ускоро да гледају и у Шапцу, додуше у дресу противничке екипе.

Међу стативама Исланда вечерас, а у фебруару на истом месту у хали "Зорка", у опреми екипе Валура, ривала Металопластике Еликсир у осмини финала ЕХФ купа биће чувени Бјоргвин Пал Густавсон. Он није само голман, већ рукометна легенда Исланда, а многи сматрају и Европе. Био је на прагу пензије, постао и тренер голмана у Немачкој, када је уследио позив да се реактивира и буде на располагању својој репрезентацији и екипи Валура.

У разговору са селектором (фото: Рукометни савез Исланда сајт)


Густавсон има 38 година, за Исланд је бранио више од 250 пута, убедљиво је најискуснији члан скандинавске селекције и један од ослонаца екипе. Био је најбољи појединац Исланда у највећем успеху у историји, сребру на Олимпијским играма у Пекингу. Највећи део каријере провео је на Исланду, али је бранио и у Швајцарској, односно Немачкој.

Густавсон се бавио и политиком, кандидујући се за градоначелника Рејкјавика.

Одмах најважније

Меч против Исланда је први, а можда и кључни за Србију на Европском првенству. Осим што ће победник бити близу другог круга, овај дуел је важан и у борби за олимпијске квалификације. Србија и Исланд су директни ривали и селекције које нису обезбедиле квалификације, те ће коначни пласман бити изузетно важан. Реално, поражени тим се вероватно већ вечерас опрашта од Париза 2024, а налази се пред претешким задатком за пласман у наредну фазу Европског првенства.

Биће ово 11. меч наше репрезентације и Исланда на великим такмичењима. Југославија, СЦГ, Србија има три победе, три пута је било нерешено, Исланд се радовао четири пута. Од осамостаљења Србије играли су три пута и догодила су се сва три исхода. На Европском првенству 2018. Србија је победила 29:26.


Дуел Србије и Исланда у квалифкацијама за ЕП 2016 (фото: www.handball-planet.com/)

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa