Инфо

13. јануар 2024.13. јан 2024.
Јована, Наталија и Маркоса професорком Биљаном (Фото: Глас Подриња)

Јована, Наталија и Маркоса професорком Биљаном (Фото: Глас Подриња)

Јована, Наталија и Марко на такмичењу Београдске банкарске академије „Start-up и ученичко предузетништво – Осмисли идеју и стави је у функцију!“ освојили су друго место у изради бизнис плана

Успех ученика Економске школе „Стана Милановић“: Други у Србији

Јована Галић, Наталија Пашић и Марко Цвејић на такмичењу Београдске банкарске академије „Start-up и ученичко предузетништво – Осмисли идеју и стави је у функцију!“ освојили су друго место у изради бизнис плана и новчану награду. Идеја о производњи хладно цеђеног уља од сунцокрета и соје претворена је у реалистичан бизнис план.

Наталија: Након истраживања схватили смо да фармацеутске и козметичке куће користе ова уља приликом израде својих производа. Због тога смо почели да се више интересујемо за читав процес и схватили да би то могла бити наша идеја за бизнис.

Сматрају да је њихова предност била то што долазе из различитих одељења, те су могли да покрију различите области током израде плана. Наталија похађа смер Правни техничар, Јована је Комерцијални техничар, а Марко Финансијски техничар.

Подршка професора и школе
-Увек сам ту за ученике, да им помогнем, будем подршка. Важно је да постоји интересовање и воља. Остало су ситнице које они веома лако савладају. Поносни смо на њих, њихов успех – појашњава професорка Биљана Лазаревић.


Истичу да су уз помоћ професорке Биљане Лазаревић сазнали више о ББА, такмичењу и области у којој желе да се образују на студијама.

Фото: "Глас Подриња"


Марко: Код куће смо истраживали, а у школи са професорком радили. Било нам је интересантно.
Такмичење виде као позитивно искуство, прилику за проверу знања, вештина, али и упознавање са другим такмичарима.

Наталија: Пре самог такмичења смо похађали радионице на ББА. Атмосфера, приступ професора нам се свидео. Види се да су заиста посвећени и заиста су се трудили да нам помогну. Иако имају студенте са којима раде, издвојили су време за нас.

Јована: У провом тренутку били смо мало разочарани, јер смо освојили друго место. Но, када су се слегли утисци схватили смо да је то успех. Од 15 тимова из целе Србије, ми смо били други, што је велики успех.

Марко: Школа има традицију учешћа на такмичењу, те смо поносни што смо оправдали поверење и претходне успехе школе. Постојала је мала доза треме, у смислу одговорности, али је нестала када смо представили своју идеју.

Израда бизнис плана, од идеје до реализације, је оно што је привукло ове средњошколце да се пријаве на такмичење.

Јована: У почетку је било тешко, јер смо морали да се информишемо, добро истражимо. После тога је све ишло много лакше. Посебно када смо више сазнали о теми, процесу. Након тога били смо спремни за жири.

Наталија: Драго нам је што смо одабрали идеју која може бити реализована и одржива.
Као најбољи део читавог процеса наводе сарадњу са професорком Биљаном Лазаревић. Истичу да им је била велика подршка, ментор и да су захваљујући њеном ангажовању стекли нова знања и вештине.

Јована: Заиста нам је помогла. Одлично нам је објаснила појмове, суштину и прилагодила тако да можемо да све разумемо и усвојимо.

Наталија: Схватили смо шта је бизнис план, како он треба да функционише, буде одржив и доноси приходе.

Као највећи изазов наводе финансијско планирање пројекта, али и очекивање да ће остварити добар резултат


Као највећи изазов наводе финансијско планирање пројекта, али и очекивање да ће остварити добар резултат.

Наталија: Наша школа традиционално заузме неко од прва три места. И то колико год да је добро носи и дозу притиска. Осећали смо да морамо да оправдамо поверење, да будемо најбољи.

Јована: Много фактора утиче на пласман. Не оцењује се само идеја, већ и презентација, детаљи. Никада не знате како ће жири оценити све те елементе.

Јована, Наталија и Марко планирају да школовање наставе као студенти ББА. Имају жеље, амбицију, а верују да су на добром путу да остваре снове и планове.

Јована: Родитељи су ми били велика подршка. Ове и претходне године. Била сам и у прошлогодишњем тиму када смо такође били други. Очекивала сам да ћемо ове бити први, но нисмо, али то не умањује наш труд, срећу и понос.

Наталија: Планирам да завршим основне, мастер и докторске студије. Можда једног дана будем гувернерка Народне банке Србије. Свакако да смо једно велико животно питање решили, а то су студије.

Марко: Као другопласирани ослобођени смо уписа на факултет, што нам је велико олакшање. Планирао сам да студирам на ББА, тако да је ово још једна потврда одабира.

Младима који планирају да се окушају у изради бизнис плана, или осмисле идеју за коју сматрају да треба да буде подржана, поручују да изађу из зоне комфора и да не одустају.

Наталија: Без рада је тешко постићи нешто. Уз рад неопходно је знање. Оно нас штити, носи, те је свако ново знање у животу добродошло.

Јована: Труд се исплати, а такмичење је једно лепо искуство. Упознали смо своје будуће колеге, разменили контакте. Верујем да ћемо се и касније сусретати на факултету и можда бити тим.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa